BORSUL, TONIC NATURAL si DETOXIFIANT

    Borşul de putină este un ingredient specific bucătăriei româneşti si rusesti, dar datorită numeroaselor sale proprietăţi nutriţionale, el poate fi folosit şi în cure, cu scop terapeutic, intarziind procesul de îmbătrânire.
    Borşul de tarate este considerat de secole una dintre cele mai ieftine şi eficiente băuturi folosite pentru dezintoxicare şi întărirea sistemului imunitar. Borşul curăţă corpul de toxine, ţine la distanţă bacteriile şi virusurile, scade tensiunea arterială, dar şi nivelul de colesterol, ajută la prevenirea trombozei şi a infarctului miocardic, contribuie pozitiv în caz de boli neuropsihice (depresii, nevroze, stres, astenii), litiaze urinare (oxalice şi fosfatice), tuberculoză, ulcer gastroduodenal, gastrite şi diabet zaharat. De asemenea, borşul este fortifiant, stimulent nervos şi endocrin şi ajută digestia (este recomandat persoanelor care suferă de constipaţie).

    Borşul este un produs bogat in acizi organici şi enzime, pe care le dobandeste in urma procesului de fermentaţie a tărâţei, dar si in minerale si vitamine, datorita ingredientelor sale. Acest tonic natural conţine:
- tărâţe de grâu: sunt o sursă ideală de fibre vegetale, acizi nucleici, niacina, vitamine din complexul B, fier, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan, glucide, enzime, proteine, tiamina si riboflavina, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.
- făina de porumb: are un conţinut scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu.
- mărar: este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, niacina, riboflavina, vitamna B6, acid folic, fibre alimentare, calciu, fier, fosfor, zinc, magneziu şi potasiu.
- drojdie de bere: conţine vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate: seleniu si crom.
- frunze de vişin: (care se pun să dea gust borşului) conţin iod şi potasiu, două elemente importante în tratarea afecţiunilor cardiace.

Terapia cu bors
    Pentru sanatate, este mai bine sa renuntati la vitaminele si mineralele de sinteza si sa le inlocuiti cu o cura revitalizanta cu bors de putina. Pentru terapie aveti nevoie de aproape un litru de bors zilnic. Se bea câte o cană (sau macar cate o ceasca) cu borş cu 15-20 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 21 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. Pentru o terapie mai eficientă, în cana cu borş se adaugă o varf de linguriţă de pulbere de pelin. Acest tratament se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvara.
    Borşul trebuie folosit proaspăt şi sa nu fie prea acru. Pentru a-i rafina si imbunatati gustul, poate fi amestecat cu suc de mere, sirop de sfecla de zahar, zer sau 1-2 lingurite de miere.

ATENTIE !
    Nu este recomandat să folositi pentru aceasta cura borşul din comerţ, deoarece este "îmbunătăţit" cu conservanti si aditivi alimentari pentru gust si aroma, care va sabotează sănătatea.
    Borşul are şi contraindicaţii pentru persoanele cu probleme gastrice, care ar putea să nu îl tolereze. De asemenea, consumul de borş nu este recomandat în cazul dispepsiei acide. Mai trebuie stiut ca borsul are un efect usor laxativ, de aceea nu trebuie exagerat!

Efecte terapeutice

Leac pentru ficat, fiere, rinichi şi colon
    Pe langa faptul ca, in zilele caniculare, racoreste si energizeaza, borsul este un excelent remediu impotriva hipertensiunii, artritei, depresiei, varicelor, intoxicatiei cu alcool sau tutun, a bolilor hepatice si renale. Borşul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne.

Indicat in regimurile de slăbire
    Borşul de casă este foarte sărac în calorii, dar are o cantitate generoasă de calciu, ceea ce înseamnă că poţi slăbi rapid şi fără prea mare efort. Nutriţioniştii îl consideră folositor deoarece stimulează digestia şi arderea grăsimilor. Graţie probioticelor, precum lactobacilii Acidophilus şi Bifidus, borşul este detoxifiant şi protejează colonul.

Boli respiratorii cronice
    Bronşită, astm, sinuzită - două căni de borş băute zilnic ajută la vindecarea acestor boli şi mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.

Alcoolism
    Pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum un litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptomele mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic mult borş, nu mai simt dupa aceea nevoia să mai bea alcool.

    Specialistii in geriatrie de la Universitatea din Londra au demonstrat ca borsul favorizeaza absorbtia in intestinul uman a metalelor, precum nichelul, cuprul, seleniul si aurul, dar si a vitaminelor, mai ales la nivelul mucoasei intestinale.

Alte efecte
- reglează glicemia, fiind astfel util persoanelor cu diabet zaharat de tip 2
- indicat in anemie: reda pofta de mancare, elimină starea de apatie şi senzaţia de somnolenţă a astenicilor
- bun in crize de indigestie, vomă
- adjuvant în tuberculoză

Extern
- se pot face spalaturi cu bors in ulcere cutanate, degeraturi sau uscaciuni ale pielii
- in cosmetica, borsul face tenul catifelat. Se tamponeaza pielea cu vata inmuiata in bors sau se foloseste in prepararea mastilor cosmetice.

Prepararea borşul de casă
    Huştile este amestecul ce rămâne pe fundul vasului in care s-a preparat borsul. Huştile sunt necesare întotdeauna la prepararea unei noi cantităţi de borş, întrucat conţin fermentul necesar producerii acestuia. Când borşul se prepară pentru prima dată şi nu avem “huşti”, se face o maia din 250 gr de mălai amestecat cu apă fiartă. După ce se răceşte puţin, se adaugă 2 linguri de făină de grâu. Se amestecă şi se lasă să dospească 12 ore. Numai în cazul în care doriţi să obţineţi mai repede borşul, adăugaţi drojdie de bere (cat o nuca) şi atunci puteţi umple borşul la numai 2 ore.
    Hustile se pot pastra într-o sticla la frigider, pentru urmatoarea data cand se prepara bors.

    Vasul in care se prepara borsul trebuie sa fie foarte curat si nemetalic. De obicei, se folosesc ulcelele de lut sau putinele.
    Ingrediente: 500g tărâţe de grâu, 100g mălai, 5 l apă, 100g husti, o mana de frunze de visin, marar sau leustean verde sau uscat.
    Se amestecă tărâţele, mălaiul, frunzele de vişin si mararul cu apă rece, cât să le acopere şi se lasă la loc cald pentru câteva ore. Apoi se toarnă peste ele 5 l apă fierbinte, se acoperă vasul şi se lasa deoparte, la temperatura camerei, pentru 1-2 zile. Lichidul trebuie să umple numai trei sferturi din vas, pentru că dacă fermentează prea tare, dă pe dinafară. Zilnic, se amesteca de cateva ori cu o lingura de lemn. Dupa ce s-a acrit, se filtreaza, se pune in sticle si se pastreaza la frigider. Iarna timpul de acrire creste pana la 3-4 zile.
    Cînd se prepară vara, în ultima zi de fermentare se pot adăuga în vas ierburi aromate şi frunze de legume: pătrunjel, ţelină, leuştean. Plantele nu se adaugă mai repede, ci numai în ultima zi, pentru a da maximum de aromă.



Borsul de sfecla rosie
    Pentru toate problemele de ficat si de fiere, este indicat borsul de sfecla rosie. Acesta este foarte util bolnavilor de hepatita, actioneaza ca depurativ general, este fortifiant si regenerator al sangelui.
    Ingrediente: 1 kg de sfecla rosie, o legatura de patrunjel, una de marar, una de leustean, o capatana de usturoi, o lingurita de drojdie sau o mana de malai.
    Toate se pun intr-un borcan de 5 litri, se toarna deasupra apa si se lasa la macerat (nu la soare). Cand lichidul este acrit, se strecoara si se reumple cu apa borcanul. Borsul care rezulta a doua oara este mai slab, dar inca bun. Din prima strecurare, se beau doua pahare pe zi, iar din a doua, cate patru pahare pe zi.

Un comentariu :

  1. Cel mai bun eubiotic natural.Pentru refacerea florei intestinale afectată de antibiotice: 1 ceasca, la 2-3 ore după administrarea antibioticului. Se foloseşte pe întreaga durată a curei de antibiotic şi se continuă încă o săptămână dupa terminarea tratamentului.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...