AYURVEDA - STIINTA VIETII

    La ora actuală, Ayurveda reprezintă cel mai cuprinzător şi totodată cel mai uşor de înţeles sistem de vindecare naturală. Conform acestei stiinte milenare, starea de sănătate reprezintă o condiţie dinamică a fiinţei umane. Ea este o expresie a echilibrului interior şi armoniei cu exteriorul, trăite la toate nivelurile fiinţei - fizic, emotional si mental.
    Cunoscută şi răspândită mult dincolo de spaţiul geografic al Indiei, Ayurveda a oferit, de-a lungul timpului, baza teoretică şi practică pentru construirea celorlalte sisteme tradiţionale de vindecare, cunoscute în prezent ca ramuri ale medicinii alternative. Aceasta a făcut ca în ultimul timp, în majoritatea ţărilor din Occident, cunoaşterea Ayurveda-ei să trezească un viu interes, simultan cu o preocupare din ce în ce mai mare pentru aplicarea practică a metodelor terapeutice revoluţionare pe care această ştiinţă milenară le include. Tocmai de aceea, în prezent, unele lucrări contemporane afirmă despre Ayurveda ca aceasta va putea în scurt timp să devină, datorită simplităţii şi accesibilităţii sale, medicina naturală a acestei planete.

    Ayurveda este un sistem medical tradiţional ce este practicat in India încă de acum 5000 ani. Conform acestei ştiinte, starea de sănatate a fiinţei umane reprezintă o stare de echilibru si armonie care se stabileşte atât între diferitele forţe subtile vitale care animă fiinţa umană, cât si între Microcosmosul fiinţei umane si ambianţa exterioară (Macrocosmică) în care ea traieşte, reprezentând o condiţie dinamică. Conform principiului holografic, fiinţa umană este o parte a Universului in care se oglindeşte Întregul, iar pentru menţinerea stării de sănătate este necesar ca frecvenţele de vibraţie ale corpurilor fizic, vital-energetic, psiho-emoţional, mental si spiritual sa fie în acord cu frecvenţele benefice care există in Macrocosmos.

    Un concept important din Ayurveda îl reprezintă cele trei Dosha-suri, care sunt cele trei principii vitale primare, reprezentând factorii care menţin sănătatea dacă se află în echilibru sau care duc la boală, în caz de dezechilibru. În funcţie de predominanţa lor în fiinţele umane, acestea sunt încadrate în anumite tipologii constituţionale (care reprezintă totalitatea particularitaţilor fizice, psiho-mentale si de comportament ale fiinţei umane).



Cele trei Dosha-uri 
    Kapha Dosha (alcatuită din elementele subtile Pământ si Apă), este descrisă ca fiind rece, grea, umed-uleioasă, lentă, netedă, densă, tulbure. Ea asigură materialul pentru structura şi rezistenţa fizică, fiind responsabilă de lubrefierea articulaţiilor, menţinerea umidităţii corpului şi a imunităţii.
    În planul psiho-emoţional, ea contribuie la menţinerea stării de calm, fericire şi mulţumire, toleranţă şi iubire.
    Dacă Kapha Dosha se agravează, poate determina acumularea mucusului, scăderea puterii digestive, oboseală, creştere în greutate, reducerea mobilitătii articulare, iar în planul psiho-emoţional stări de ataşament, posesivitate, depresie, melancolie, lene. În cazuri mai grave, pot apare boli precum obezitate, diabet zaharat de tip 2, tumori benigne sau maligne.

    Pitta Dosha (alcatuita din elementele subtile Foc si Apa), este descrisă ca fiind fierbinte, uşoară, lichidă, moale, limpede. Ea este responsabilă pentru digestie, reacţiile metabolice şi menţinerea temperaturii corporale, claritatea vederii.
    În planul psiho-emoţional, ea conferă curaj, inteligenţă, forţă dinamică, putere de determinare şi abilităţi de conducere.
Dacă Pitta Dosha se agravează, poate apare colorarea în galben a pielii, ochilor, urinii şi fecalelor, febră, senzaţie acută de sete sau foame, senzaţii de arsură, diaree, transpiraţie excesivă, iar în planul psiho-emoţional stări de furie, iritabilitate, dorinţă de manipulare, perfecţionism exagerat, insomnie.
    În cazuri mai grave, pot apare boli precum hepatita, gastrita, ulcerul gastro-duodenal, diskinezia biliară.

    Vata Dosha (alcatuita din elementele subtile Aer si Eter), este descrisă ca fiind uscată, rece, uşoară, mobilă, aspră. Ea este responsabilă de respiraţie, mobilitatea muşchilor şi ţesuturior, pulsaţiile inimii, circulaţia sângelui şi a limfei. Este cosiderată a fi însăşi forţa vieţii, fiind cea care ajută la menţinerea armonioasă a celorlalte doua Dosha-suri, sau care le poate dezechilibra pe acestea.
    În planul psiho-emoţional, ea contribuie la menţinerea stării de entuziasm, vioiciune, capacitate de adaptare la mediu, capacitate rapidă de înţelegere.
    Daca Vata Dosha se agravează, poate apare constipaţie, extremităţi reci, uscăciune a tegumentelor şi mucoaselor, tulburări de digestie, oboseală, iar în planul psiho-emoţional stări de anxietate, agitaţie, teamă, neîncredere, insomnie.
În cazuri mai grave poate apare emaciere, devitalizare accentuată, boli precum Parkinson, Alzheimer, epilepsie, osteoporoză, astm bronşic, atacuri de panică, boli psihice grave.

    Un rol foarte important în menţinerea unei stări optime de sănatate îl are funcţia lui Agni in organism, acesta fiind reprezentat în special de focul digestiv, dar care se exprimă şi la nivel celular prin enzimele care participă la toate funcţiile metabolice. Funcţia lui Agni este armonioasă atunci când dinamizarea chakrei corespunzătoare plexului solar (Manipura Chakra) este optimă, între acestea existând o corelaţie directă. Atunci când funcţia lui Agni este slăbită sau perturbată (impurificată), datorită stărilor psihice sau gândurilor dizarmonioase, alimentaţiei nepotrivite tipului constituţional sau impure (încarcată cu toxine), apar în corp compuşi reziduali toxici, care în ayurveda sunt cunoscuti sub numele de Ama. De aici reiese rolul foarte important al procedeelor de detoxifiere în tratarea diferitelor boli.

    De aceea, în Ayurveda, în tratarea diferitelor boli se ţine cont de tipologia fiecarei fiinte, dar si de tipul dezechilibrului care a apărut, administrându-se remedii adecvate şi personalizate, fiind cunoscute tipurile de efecte pe care le au atât alimentele, cât şi plantele asupra celor trei Dosha-suri. Această încadrare se aplică atât plantelor cunoscute în tradiţia indiană, cât şi celor autohtone.

    În corelaţie cu diagnosticarea şi tratamentul de tip ayurvedic, un ajutor suplimentar îl poate oferi testarea complexă a organismului din punct de vedere energetic şi funcţional prin metode cuantice (cu aparate de biorezonanţă), precum şi tratamentele energo-informaţionale.

  În cazul în care doriţi să urmaţi un tratament ayurvedic individualizat, precum şi testarea cu aparatură de biorezonanţă, vă rugăm să vă programaţi pentru consultaţii aici.








2 comentarii :

  1. Foarte interesant, multumesc pentru informatie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua
    Cunoasteti tratament pentru polip la vezica urinara, este de aprox 2,5 cm situatnin partea de spate jos, si foarte vascularizat. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...