LISTA COMPLETA A E-urilor

    Aproape fără excepţie, alimentele din comerţ conţin aditivi (cunoscuţi sub denumirea generică de E-uri), a căror menire este, se spune, aceea de a conserva, de a da culoare, formă, de a spuma, îngroşa şi mai ales de a da aromă în mod artificial, făcând astfel produsul atrăgător pentru clienţi şi vandabil timp îndelungat, uneori aproape nelimitat.
    Cei mai mulţi cercetători spun că aditivii alimentari sunt substanţe chimice de sinteză şi, deoarece ele nu se găsesc în mod natural, NU ar trebui să facă parte din alimentaţia noastră. Impactul E-urilor asupra organismului este devastator, deoarece ele nu sunt recunoscute şi acceptate de către acesta. 
    O substanţă străină, afirmă medicii, nu poate fi administrată timp îndelungat fără a produce efecte secundare. Consumul îndelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce în organismul uman un adevărat bombardament chimic asupra organelor interne, compromiţând şi distrugând sistemul imunitar - acesta ajunge să producă anticorpi peste măsură, folosindu-i chiar împotriva organismului uman. Astfel, pot apare o serie de tumori maligne sau benigne.

Specialistii de la Institutul de Cercetari Alimentare spun ca un roman consuma, in medie, intr-un an aproximativ 2 (doua) Kg de aditivi alimentari.



Aditivii sunt clasificaţi în mai multe categorii şi numerotaţi specific:
coloranti - pentru a schimba sau a da culoare (E100-E182)
conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E297)
antioxidanti - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
acidifianţi – cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru (E300-E390)
săruri de topire - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
substanţe de afânare – contribuie la creşterea volumului alimentelor fără a modifica valoarea energetică (E400-E496)
agenţi de îngroşare - măresc vâscozitatea produselor alimentare (E400-E496)
agenţi de gelifiere - substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor (E400-E496)
stabilizatori- menţin proprietăţile fizico-chimice ale alimentelor (E400-E496)
agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
agenţi de întărire - E500-E580
antispumanţi - se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei (E500-E580)
agenţi de gust  – aromatizanti (E600-E640)
edulcoranţi – îndulcitori, altii decât zahărul (E900-E999)
agenţi de suprafaţă (E900-E999)
enzime chimice de sinteză (E1100-E1105)
amidon modificat (E1400-E1450)
agenţi de albire (E1500-1520)
umectanţi (E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520)

LEGENDA: E-urile colorate in rosu sunt cancerigene sau provoaca tulburari digestive ori alergie.


Un comentariu :

  1. dimineata fac suc de morcovi cu patrunjel si cu sfecla rosie .O bautura excelenta!Da energie pentru toata ziua!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...