FUMATUL si FUMUL DE TIGARA

    Cercetările intensive din ultimii ani au permis izolarea compuşilor cu cea mai crescută activitate toxică. Dintre 4000 de substanţe chimice, monoxidul de carbon, gudronul şi nicotina sunt agenţii toxici majori ai fumului de ţigară. Dar mai există mulţi alţii: oxizi de azot, cianuri, amoniac precum şi aldehide volatile.
    O singura tigara poate distruge o cantitate de 20 – 100 mg de vitamina C din organism. Aceasta este considerata cea mai importanta vitamina care, pe langa celelalte efecte benefice, protejeaza organismul impotriva substantelor cancerigene.
    Ceea ce nu stie de obicei fumatorul, este faptul ca nevoia de a aprinde o tigara este, de fapt, manifestarea unei boli: dependenta de nicotina.

    Nicotina este substanţa cea mai toxică, cu acţiune farmacologică asupra sistemului nervos şi a vaselor de sânge. Asupra acestora nicotina are o acţiune vaso-constrictoare (de unde şi paloarea fumătorului), inclusiv asupra vaselor coronariene, care asigură circulaţia şi oxigenarea muşchiului inimii.
    Gudronul este cunoscut pentru efectul cancerigen. Cu cât o ţigară conţine mai mult gudron, cu atât creşte riscul cancerigen.
    Oxidul de carbon, inhalat odata cu fumul de tigara, are capacitatea de a se fixa pe hemoglobină şi aceasta duce la diminuarea capacitatii de transport a oxigenului de către sânge. Monoxidul de carbon este fixat de hemoglobină sub formă de carboxihemoglobină, a cărei concentraţie în sângele fumătorilor atinge 8-9% (fata de 0,5% la nefumători).

    În România fumatul provoacă 15% din decese:
- provoaca boli pulmonare
- afecteaza pancreasul
- afecteaza caile urinare
- afecteaza pielea si dintii
- creste riscul de osteoporoza
- cauzeaza boli coronariene (ale inimii)
- cauzeaza boli ale sistemului nervos central (creier)
- cauzeaza boli ale sistemului circulator
- provoaca boli de gura, faringe si esofag
- provoaca boli de stomac
- cauzeaza boli ale uterului si ovarelor
- provoaca boli ale testiculelor
- afecteaza fatul si sarcina

    Chiar dacă nu sunteţi fumător, dar respiraţi fum de ţigară vă transformaţi într-un fumător pasiv, de aceea nu rămâneţi în locurile unde se fumează !!! 
    Fumatorii sunt de doua ori mai predispusi la impotenta decat nefumatorii.



    Cum se poate renunta la fumat !
- in primul rand arunca la gunoi tot ce are legatura cu acest obicei: scrumiere, tigari, brichete si citeste cat mai multe despre efectele nocive ale  fumatului
- daca mai apare tendinta de a fuma, atunci fa-o total constient: ia tigara in mana, uita-te la ea, miroase-o ! Apoi, cand o duci la gura gandeste-te de ce faci asta, ce anume din tine te indeamna sa fumezi si de ce? Cand aprinzi tigara, priveste flacara si gandeste-te ce se petrece cu fumul care-l tragi in plamani... Merita?
- se foloseste radacina de obligeana, care se taie bucati si se mesteca in loc de guma de mestecat. Datorita unui principiu activ numit azarona, obligeana are actiune tranchilizanta (calmant psihic).
- se mesteca de 2 ori pe zi cate 5 minute, cate o lingura din frunze proaspete de hrean si patlagina (amestecate)





Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...