COLESTEROLUL si BOLILE CARDIOVASCULARE

    Colesterolul este o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. In corpul nostru, majoritatea colesterolului se gaseste in membranele celulare, unde actioneaza ca un agent stabilizant, iar restul participa la formarea acizilor biliari, a hormonilor sexuali si a vitaminei D.
    Ficatul omului este capabil sa fabrice singur colesterolul necesar si nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel. Insa, daca alimentele mancate contin o cantitate prea mare de grasimi, iar organismul nu mai reuseste sa le digere si sa le elimine, datorita unui ficat cu probleme, atunci colesterolul incepe sa se depuna. În general se poate spune că grăsimile vegetale sunt foarte utile, generand colesterol „bun”, în timp ce grasimile animale sunt generatoare mai mult de colesterol „rău”.

    De obicei, colesterolul in exces se depune pe interiorul vaselor de sange, ingustandu-le. Astfel, debitul sanguin va scadea si nu va mai putea transporta suficient oxigen si alte substante necesare la tesuturi, ducand la aparitia unor probleme de sanatate specifice. De asemenea, cand revine de la aceste tesuturi, sangele nu va putea transporta si elimina toate deseurile rezultate din activitatea celulara. Acest fapt va duce, in decursul anilor, la o autointoxicare a corpului si la aparitia multor boli. Organul cel mai incarcat de toxine, va fi cel care cedeaza primul.

    Ultimele cercetari arata ca si lipsa vitaminei C poate determina organismul sa depuna colesterol pe vasele de sange pentru a le suda, repara si proteja, deoarece in absenta acestei vitamine ele devin fragile, putand sa se fisureze sau sa se rupa. Insa, daca se rezolva aceasta carenta prin aportul de vitamina C organica (NU sintetica !), care este un puternic antioxidant, atunci acest colesterol va fi eliminat si totul va reveni la normal.

    Deasemenea, acidifierea organismului provoaca o crestere a grasimilor "rele" in corp, fapt care duce si la imbatranire prematura. Fiindca nu mai poate sa elimine deseurile acide, corpul cauta sa le neutralizeze si le izoleaza, le transforma si le depune in diferite parti ale corpului
    Nivelul colesterolului se poate verifica cu ajutorul unui examen de sange. In trecut, limita maxima admisa a colesterolului era de 280-300 mg/100 ml. In ultimii ani, ca urmare a presiunii unor firme de medicamente care vand si pastile ce scad colesterolul (de regula scumpe si cu numeroase reactii adverse), s-a ajuns sa se coboare valoarea colesterolului considerata normala la 200 mg/100 ml. In acest fel, milioane de oameni cumpără aceste medicamente, rezultand venituri suplimentare de ordinul a miliarde de dolari ce intră în conturile companiilor farmaceutice.

Simptome
    Colesterolul crescut peste valorile normale duce la dezvoltarea unor boli cardiovasculare si cerebrale: accident cerebral vascular, cardiopatie ischemica, hipertensiune, ateroscleroză, infarct miocardic, anghina pectorala, etc.
    Atunci cand vasele sangvine din creier se ingusteaza din cauza depunerilor de colesterol, apar dureri de cap, zgomot in urechi, hipertensiune.

    Conform anumitor studii, printre efectele unui nivel scazut de colesterol "bun" se numără: apariţia depresiei, comportamentul violent, sinuciderea, creşterea riscului de infarct miocardic şi o slabă funcţionare a sistemului imunitar.

Cauze fizice
Exista doua mari cauze principale: o predispozitie mostenita genetic si o alimentatie nesanatoasa, bogata in grasimi animale si prajeli. La acestea se mai pot adauga: stresul, sedentarismul, anumite boli cum ar fi diabetul, hipotiroidismul sau obezitatea. De asemenea, consumul de alcool si fumatul (atat cel activ, cat si cel pasiv) duc la distrugerea in cantitati mari a vitaminei C, iar aceasta contribuie la depunerea de colesterol, asa cum am descris mai inainte.

    Mai multe informatii interesante gasiti aici.

Sfaturi utile
    Eliminati din alimentatie urmatoarele produse care produc colesterol: carne (cu exceptia pestelui), untura,  slanina, mezeluri, lapte, smantana, branza, oua, unt, margarina, prajituri, piscoturi, chipsuri si alte gustari de acest gen.
    Adoptati un regim alimentar strict din care sa lipseasca produsele de origine animala si care sa contina multe fructe, legume, cereale si produse lactate cu continut scazut in grasimi.

Cauze mentale si emotionale
    Este nevoie să redescopar sensul vieţii mele. Este posibil să crească colesterolul după anumite evenimente precum pensionarea, deoarece nu mai am bucuria de a trăi pe care o aveam cu colegii de muncă sau cu oamenii pe care îi întalneam la muncă. Aceasta creştere se poate produce şi atunci când pleacă cineva drag (prieten, ruda sau animal de companie) care îmi aducea bucurie în viaţă. În acest caz, în loc să dezvolt un diabet, care este simbolul unei tristeţi profunde, corpul meu interpretează evenimentul ca pe o pierdere a bucuriei de a trăi, ceea ce determină creşterea nivelului de colesterol.
    Uneori trăiesc şi un sentiment de nesiguranţă. Trăiesc o situaţie într-un mod dramatic. Un nivel crescut al colesterolului indică faptul că îmi este greu să mă implic cu adevărat în viaţa mea. Mă simt ca un actor care joacă o piesă de teatru: fac parte din spectacol, dar nu imi însuşesc în totalitate emoţiile. Joc un rol pentru a le fi pe plac celorlalţi, când de fapt ar trebui să fac ceea ce îmi place mie. Am devenit foarte altruist pentru a evita sa fiu considerat egocentrist. Am impresia că visele mele sunt irealizabîle, inacceptabile.
    Alimentele cu conţinut bogat în colesterol reprezintă o anumită satisfacere egoistă a apetitului meu. Mă simt bine fară să mă gandesc o clipă că acest surplus îmi poate deteriora şi chiar distruge sănătatea. Este o iluzie să cred că îi produc o plăcere corpului mleu. Verific dacă mă iubesc intr-un mod puţin cam egoist sau egocentric.

Atitudine sanatoasa
    Accept să mă transform imediat şi să las să circule bucuria în mine, ca un copil care se minunează în faţa frumuseţilor vieţii. Las bucuria să intre în viaţa mea si astfel imi neutralizez frica de a trăi. Accept să fiu eu însumi, să îmi realizez visele. Savurez fiecare moment, deoarece am dreptul să fiu fericit(a).


    Dr. Calin Marginean va prezinta o conferinta ampla despre colesterol si alte grasimi care infunda vasele de sange:



Retete naturiste pentru reglarea colesterolului
Oţet de mere - 2 linguri de oţet la 250 ml apă şi se va îndulci cu miere după gust.  Se poate consuma zilnic 1-3 căni.

Zer din lapte - Proteina din zer sintetizeaza acizii biliari si obliga astfel ficatul sa consume rezervele de colesterol hepatic. Se bea in fiecare dimineata, cu o jumatate de ora inainte de masa, cate o cana de zer proaspat.


Mustar boabe - De trei ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, se inghite cate o lingurita cu boabe de mustar. Le puneti pe limba si le luati ca pe medicamente, cu apa, fara a le zdrobi. Dupa circa trei saptamani, colesterolul va ajunge la normal, iar dupa circa 4 luni si lipidele din sange se normalizeaza.

Flori de castan – 3 “lumanari” (fara betisor) se pun intr-un borcan de un litru; se umple borcanul cu apa clocotita si se lasa 20 de minute, dupa care se strecoara si se beau cate 2 inghitituri la fiecare 30-40 minut. Daca nu mai sunt flori, se foloseste pielita maronie a castanilor – 2 linguri cu varf la 1 litru de apa.
Fructele proaspete de castan se macina la blender, se usuca si se consuma dimineata si seara cate ½ de lingurita cu varf de pulbere cu 150 ml de apa. Cura dureaza 2-3 saptamani, 7 zile pauza si se repeta de la inceput.

Ceapa - se consumă proaspătă, verde sau sub formă de bulb la orice masă. Se poate face şi 500 ml de suc peste care se pune 500 g miere şi apoi se ţine la frigider. Se ia din acest preparat câte o lingură de 3 ori pe zi.

Ghimbir - se ia pe parcursul unei zile, fracţionat, o jumătate de linguriţă de rădăcină de ghimbir proaspăt măcinat. Se mestecă bine în gură, apoi se înghite şi se clăteşte cavitatea bucală timp de 1-2 minute cu apă călduţă. Se face în fiecare zi, timp de mai multe săptămâni.

Lămâie - se stoarce sucul dintr-o jumătate de lămâie într-un pahar iar coaja se taie în felii mici şi se pune cu 250 ml apă la fiert până se va muia coaja. Se lasă să se răcească, apoi se strecoară peste sucul din pahar. Se îndulceşte cu miere după gust şi se bea înainte de masa de dimineaţa, cu 15 minute. Cu cealaltă jumătate de lămâie se procedează la fel şi se consumă înainte de masa de prânz. Se face acest lucru timp de 20-30 zile, apoi se refac analizele şi în funcţie de rezultatele obţinute se va opta pentru continuarea sau stoparea acestui tratament.

Usturoi - se poate consuma usturoi sub orice formă, zilnic, fiind socotit unul dintre cele mai eficiente plante la această afecţiune.


Goji - se consuma zilnic cate 20 de fructe goji. Acest fruct este considerat cel mai puternic antioxidant si contine foarte multa vitamina C.


Carbunele medicinal scade concentratia de colesterol din sange si imbunatateste activitatea inimii si a creierului.

Una dintre cele mai puternice combinatii de plante hipocolesterolemiante este formata din rostopasca, mesteacan si anghinare. Se fac cure de minim 30 de zile cu aceste plante, luate sub forma de tinctura, amestecate in parti egale. Se ia o lingura din amestecul de tincturi in 100 ml de apa, cu 1/2 ora inainte de fiecare masa, timp de 30 de zile.

Alte plante utile, care se consuma sub forma de ceai, infuzie sau macerat: macese, anghinare, ciumafaie, paducel.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...