MIEREA DE ALBINE in TERAPEUTICA

    Mierea este singurul produs alimentar care nu se strica niciodata !
     În toată lumea, mierea este cunoscută mai ales ca aliment şi mai puţin ca medicament. Totusi, calitatile de medicament ale mierii se cunosc inca din antichitate, din aceasta cauza a fost numita “hrana vie”. 
    Pe langa caloriile de care are nevoie, omul primeste de la miere, minerale, vitamine si enzime. Numai o singura lingurita de miere contine peste 400 de substante organice, care nu ar putea fi reproduse in niciun laborator. In plus, bogătia de zaharuri simple o fac un aliment usor asimilabil care nu mai are nevoie de o prelucrare specială, prin digestie, din partea organismului.

    Prin compozitia sa, mierea nu este un mediu prielnic pentru dezvoltarea si multiplicarea unor microorganisme. Prezenţa în miere a unor substante chimice şi enzime (pinocembrina, lizozimul, acizii fenolici, diferite substanţe volatile), pH-ul usor acid si continutul ridicat de zaharuri sunt nefavorabile dezvoltării microorganismelor. Activitatea antibacteriană a mierii îsi are originea în sursele florale diverse cu proprietăti antibacteriene diferite si variază în limite foarte mari. Aceste substante sunt considerate antibiotice naturale cu acţiune puternic bacteriostatică, iar pe lângă acestea, mierea mai conţine şi diverse principii biologic active (substante hormonale, substante inhibitoare, uleiuri volatile, pigmenti etc.).

Sortimente de Miere
    Pe langa efectele generale ale mierii, exista si proprietati particulare ale acesteia, in functie de provenienta sa:


mierea de tei - are aroma cea mai placuta si cea mai puternica dintre toate tipurile de miere. Are calitati linistitoare si antiseptice (calmarea tusei) fiind prescrisa in: afectiunile sistemului nervos, insomnii, stari febrile, dureri gastrice, prevenirea migrenelor, profilaxia pneumoniilor, astm bronsic, tuberculoza.
mierea de floarea-soarelui - are proprietati tonice psihice si tonice generale, este afrodiziaca, stimuleaza imunitatea.

mierea de mana - are proprietati laxative mult mai puternice decat celelalte tipuri de miere, are efect antiinflamator asupra tubului digestiv, favorizeaza eliminarea toxinelor din corp.
 mierea de salcam - principala calitate a mierii de salcam este aceea de calmare a tusei, este antiseptica si este folosita in tratamentul asteniei si nevrozelor. Stimuleaza pofta de mancare si faciliteaza digestia, imbunatateste activitatea inimii, a ficatului, creste procentul de hemoglobina din sange. Este recomandata in gastrita hiperacida, ulcer, reumatism, cancer, tuberculoza, pneumonie, ajuta circulatia sangelui, trateaza insomniile.
mierea de coriandru - are o culoare rosiatica, este aromata si parfumata, este un ideal pansament gastric (datorita pH-ului usor alcalin) si are efecte benefice pentru tratarea ulcerului si a gastritelor hiperacide. De asemenea, mierea de coriandru protejeaza ficatul si ajuta in constipatie, balonari si indigestie.
mierea de conifere - are proprietati exceptionale asupra plamanilor si sistemului respirator, beneficiind de proprietati antiinfectioase, expectorante, antitusive si, atunci cand este consumata cu tot cu fagure, bronhodilatatoare.
mierea de menta - se foloseste ca antitusiv, bronhodilatator, calmant gastric, analgezic, antispastic. Usureaza digestia, combate balonarea.
mierea de trifoi - are o actiune diuretica foarte buna si o actiune estrogena, adica ajuta la fixarea calciului in oase, iar la femei favorizeaza accentuarea caracterelor feminine si are efect intineritor puternic.
mierea de rapita – este albicioasa si se cristalizeaza la 10-15 zile de la recoltare. Trateaza afectiunile rinichilor si aparatului respirator, reduce colesterolul, ajuta in tratarea osteoporozei datorita continutului ridicat in enzima Q3, ajuta pancreasul si splina, protejeaza ficatul. Unele studii arata ca are si un anumit caracter anticancerigen.
mierea poliflora - datorita faptului ca ea inglobeaza nectarul de la zeci sau sute de plante medicinale, mierea poliflora imprumuta din proprietatile terapeutice ale acestora si astfel este una din cele mai complexe mieri ca si actiuni terapeutice. Proprietatile principale ale mierii poliflore: dezinfectanta, antiseptica, calmanta, diuretica, laxativa.


    Mierea contine in principal: apa ~17%, fructoza ~39%, glucoza ~32%, zaharoza si maltoza. In proportie de aproximativ 1-2% se gasesc si alte elemente, care difera in functie de sursa de nectar si care confera gustul si aroma specifica mierii de albine. Astfel, mierea mai poate contine:
Vitamine: A, B1, B2, B6, B12, C, D, K, PP, H.
Minerale: fosfor, potasiu, vanadiu, cupru, sodiu, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, magneziu, calciu, seleniu, crom si iod.
Microelemente: galiu, beriliu, zirconiu, argint, titan, nichel, staniu, plumb.

    Ca să verificati dacă mierea de albine este naturală:
- întoarceti borcanul invers, iar mierea trebuie să se prelingă foarte încet şi să formeze o bulă de aer care urcă lent;
- lasati sa curga mierea dintr-o linguriţă. Dacă "firul" mierii nu se întrerupe, atunci e naturala;
- doar mierea naturală se zahariseste, in maxim un an. Cea de salcâm se va zaharisi peste doi ani.

Tratamente naturiste cu miere
    Datorita proprietăţilor antibacteriene, anestezice şi cicatrizante mierea se utilizează în tratarea plăgilor supurate şi celor care se cicatrizează greu, în arsuri, ulcere varicoase si răni profunde.
    Leziunile mucoasei bucale, se vindecă repede dacă din 3 în 3 ore se ţine în gură, un timp mai îndelungat, câte o linguriţă de miere.
    Mierea diluată cu apă călduţă si zeama de lamaie, administrată cu o oră înaintea meselor, ameliorează aciditatea gastrică, calmează durerea, se comportă ca un pansament, contribuind şi la cicatrizarea ulceraţiei, în cazul celor care suferă de ulcer gastric.
    În constipaţie, se ia miere cu apă călduţă sau cu ceai laxativ (răcit), seara, înainte de culcare. În constipaţia cronică, mierea este adesea mai eficientă decât laxativele şi purgativele farmaceutice, care sunt iritante.
    În afecţiuni urinare, mierea dă rezultate bune, fiind indicată în cistite, pielite, pielonefrite şi litiază renală. Mierea de albine naturală, ca produs dietoterapeutic, se recomandă în mod deosebit în glomerulonefrita acută poststreptococică.
    Menopauza prematura nu poate aparea la femeile care consuma zilnic miere, legume si fructe proaspete. Aceste alimente sunt un puternic reintineritor, stimuland in mod armonios activitatea ovarelor si intarziind aparitia menopauzei, cu pana la zece ani.
    Mierea se foloseşte ca adjuvant şi în tratamentul anghinei pectorale şi a infarctului miocardic.

    Cresterea circulatiei sanguine, detoxifierea corpului si drenajul limfatic, precum si eliminarea celulitei si a ridurilor, se obtin prin 12-15 serii de masaj cu miere, o zi da si una pauza.
    Ceaiurile (care nu sunt fierbinti !) îndulcite cu miere, se utilizează cu eficienţă în boli respiratorii: faringită, laringită, traheită, bronşită, viroze respiratorii, gripă.
    Inlocuirea zaharului alb cu miere sau zahar invertit, reduce foarte mult riscul aparitiei unor probleme ca: diabet, obezitate, carii dentare, osteoporoza, lipsa de calciu si magneziu, tulburari de crestere si de dezvoltare la copii.

Sfaturi utile
    Nu încălziţi mierea si nu o amestecati cu alimente sau ceaiuri fierbinti. Încălzirea sau expunerea la razele soarelui, distrug cea mai mare parte dintre enzimele prezente in miere.
    Dacă o consumati în stare brută, ţineţi mierea cât mai mult timp posibil in gura, inainte de a o înghiţi, pentru a permite celor mai fine substanţe din miere să treacă direct în circuitul sanguin.
    Specialistii NU recomanda ca bebelusii sub varsta de un an sa consume miere.

2 comentarii :

  1. Mierea de manuka, alaturi de miere de albine este un medicament natural, ce poate face minuni daca este administrat corect si pe o perioada indelungata. Beneficii miere manuka sunt imense pentru sanatatea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Miere de manuka este un produs apicol, care se intalneste doar in nordul Noii Zeelande si in unele zone din Australia. Este bun pentru tratarea stafilococului auriu, dar si pentru imunitate. Are proprietati antioxidante.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...