BALONAREA VINDECATA CU TRATAMENTE NATURISTE

    Desi este o senzatie care, teoretic, nu persista timp indelungat, simptomele pot fi extrem de neplacute, incluzand: zgomote abdominale, eructatii, crampe, flatulenta si abdomen proeminent. Situatia devine mai grava daca balonarea dureaza de mai mult de 2 saptamani si aveti dureri intense sau senzatie de apasare la nivelul toracelui,  transpiratii, greturi, varsaturi, ameteli, tulburari de respiratie sau pierdere in greutate.

Cauze fizice
    Balonarea poate fi cauzata de o multitudine de factori,  de aceea este necesar un consult la doctor pentru a stabili un diagnostic.
    Daca nu exista cauze alimentare sau daca nu sunteti un consumator fidel de guma de mestecat, atunci se poate vorbi despre o balonare cauzata de o anumite afectiune: boli de ficat si fiere, boli pulmonare, boli pancreatice, boli intestinale, boli de inima, boli aparute in urma unor interventii chirurgicale.

Cauze mentale si emotionale
    Are legatura cu o frustrare afectiva, cu sentimentul de insatisfactie, pe plan afectiv. Acest sentiment este o creatie a mentalului: impresia ca stomacul nu e satul niciodata sau ca persoana isi doreste mai multa atentie si afectiune. Se simte obligata sa faca foarte multe treburi si repede. Nu are timp sa vada toate lucrurile frumoase pe care i le ofera viata.

Atitudine sanatoasa
    Accept faptul ca viata imi ofera exact ceea ce am nevoie in prezent. In loc sa fiu "mut ca mormantul" si sa imi fie frica de viitor, indraznesc sa imi exprim nevoile. Accept "sa fiu" o persoana zambitoare, sa traiesc cu bucurie si sa vad partile frumoase ale vietii.
- Rezolvati problemele legate de constipatie: este una din principalele cauze ale balonarii
- Evitati laptele sau fructele, daca acestea va produc gaze prin fermentatie
- Evitati sa vorbiti in timpul mesei, ca sa nu inghititi aer
- Faceti un examen de scaun ca sa verificati daca aveti vreo infectie cu paraziti
- Nu consumati guma de mestecat si nu fumati, fiindca se produce hipersalivatie si aerofagie
- Femeile pot prezenta balonari daca au menstruatie, dismenoree sau chisturi ovariene
- Evitati mesele abundente. Mai bine mancati de 4-5 ori, dar mai putin, decat sa aveti 3 mese mari si grele
- Nu consumati alimente prea calde sau prea reci si folositi condimente in mancare (marar, patrunjel, leustean, tarhon, cimbru, ghimbir)
- Nu beti lichide in timpul mesei si inlocuiti apa minerala si racoritoarele cu apa plata
- Adoptati unui regim de viata activ, cu exercitii fizice

Tratamente naturiste pentru balonare
Printre plantele care au un rol important in procesul de digestie se numara: patrunjelul, mararul, coriandrul, feniculul, chimenul, leusteanul si ghimbirul. Toate ajuta la stimularea digestiei si sunt anti-flatulente.

Ceaiurile de cimbrisor, de anason, de chimen sau de busuioc absorb "gazele". Se bea cate o cana inainte de fiecare masa.

Pentru eliminarea gazelor stati pe spate si indoiti picioarele, aducandu-le astfel incat sa presati abdomenul, iar cu mainile va prindeti genunchii.

Balonarea poate apare si daca bila este „lenesa”. Plantele de leac sunt: cicoare, anghinare, rostopasca, papadie, sunatoare, rozmarin. Se prepara sub forma de ceai sau infuzie si se beau 1-2 cani pe zi. Ceaiul ori infuzia se poate prepara din una sau mai multe dintre aceste plante, impreuna.

Bitterul suedez este un leac excelent pentru bila leneşă. Se ia câte o linguriţă de bitter, de trei ori pe zi, diluata in apa, cu 20 de minute înainte de fiecare masă.

Tinctura de gălbenele are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizează secreţia de bilă şi ajută la vărsarea ei în duoden, stimulând digestia. Tratamentul se face timp de trei săptămâni: se ia câte o linguriţă de tinctură diluată în apă, cu 20 de minute înainte de fiecare masă. 

2 comentarii :

  1. La sugestia unui medic, am folosit tinctura pentru meridianul vezica biliara. Dupa 3-4 zile am scapat de durerile de abdomen, chiar daca ma mai umflam un pic. Am luat picaturile timp de 2 luni, ca sa fiu sigur. Acum nu mai am probleme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bun si chimenul (tinut sub limba), dar nu foarte multe seminte odata, ca poate provoca aciditate...

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...