HIPOTIROIDIA – CAUZE SI TRATAMENT NATURIST

    Hipotiroidia (gusa endemica) este o afectiune in care glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata la baza gâtului, sub “mărul lui Adam”, ce produce doi hormoni, T3 si T4, care reglementeaza modul in care organismul utilizeaza si stocheaza energie (metabolismul organismului). 
    Această stare patologică – hipotiroidia - este mai frecvent întâlnită în cazul femeilor cu vârstă peste 40 de ani decât la bărbaţi. La persoanele tinere, afecţiunea apare mai rar. Peste tot in lume, lipsa de iod este prima cauza de hipotiroidism.

    Glanda tiroida este cea mai mare glanda endocrina din corp, hormonii eliberati de aceasta glanda fiind implicati in:
- metabolismul general
- termoreglarea organismului
- nivelul de colesterol
- tensiunea arteriala
- tonusul muscular
- cresterea si dezvoltarea sistemului osos la copii

Cauzele fizice aparitiei hipotiroidiei
- tirodita Hashimoto (tiroidita autoimună), o afectiune in care sistemul de aparare al corpului sau sistemul imun produce anticorpi, care ataca si distrug in timp tesutul tiroidian. Ca rezultat, glanda tiroida nu poate produce hormon tiroidian. Desi se spune ca iodul previne hipotiroidia, trebuie stiut faptul ca iodul sintetic (prezent in sarea de bucatarie) este total interzis in tiroidita Hashimoto, deoarece ajuta anticorpii in distrugerea masiva a tiroidei.
- din cauza tiroiditei limfocitare declanşată dupa hipertiroidism
- datorita distrugerii tiroidei, după tratament cu iod radioactiv sau după intervenţia chirurgicală
- din cauza unor afecţiuni ale glandei pituare sau ale hipotalamusului
- consumul unor medicamente şi/sau deficienta de iod
- consumul excesiv de proteine animale (carne, lapte, oua)
- nicotina, alcoolul, cofeina (cafeaua, ceai, verde sau negru, bauturi cola, ciocolata).
- stresul si poluarea

Cauze mentale si emotionale
    Poate apărea dintr-o stare de descurajare, devin posomorât, negativist şi am sentimentul că nu sunt inţeles. Corpul meu imi transmite un S.O.S. Cauzele metafizice sunt la fel de importante. Chakra de la nivelul gâtului (care controleaza glanda tiroida) are legătură cu comunicarea şi cu creativitatea. Cum este comunicarea cu mine insumi, cu cei apropiaţi şi cu ceilalţi? Cum imi exprim creativitatea in ceea ce fac? Care este ranchiuna pe care o am şi care "mă roade pe dinăuntru"? De unde vine această lipsă de dorinţe fată de viaţă? 
    Hipotiroidia poate proveni şi din incapacitatea mea de a infrunta o situaţie care apare repetitiv in viaţa mea şi in care nu ştiu cum să reacţionez. Trebuie să incetinesc ritmul, dar acest lucru mă costă mult, fie in cadrul profesional, fie in relaţiile interpersonale. Sunt prea rapid in afaceri. Trebuie să incetinesc, să imi acord timp, atât mie cât şi celorlalţi. Vreau să fug de responsabilităţile mele. Prefer să trăiesc intr-o lume ireală. Imi creez o sigurantă artificială. Consider prea dur faptul de a mă resemna deoarece mă simt depăşit de evenimente.

Atitudine sanatoasa
    Accept să rămân in contact cu corpul meu emoţional şi fizic. Sunt in siguranţă şi am tot ceea ce am nevoie pentru a face faţă responsabilităţilor mele. Sunt creatorul vieţii mele. Comunic armonia peste tot in jurul meu. Sunt increzător şi văd viaţa intr-o lumină nouă. Mă las susţinut de viaţă asemenea unui zmeu, mă las purtat de vânt.

Simptomele hipotiroidiei
    Cea mai mare parte a simptomelor de hipotiroidie reflecta incetinirea proceselor metabolice. Aceste simptome pot fi:
- oboseala fizica, lipsa de energie, somnolenta sau apatie
- gandire si vorbire lenta, scaderea capacitatii de memorare si concentrare
- tulburari de crestere (la copii), imbatranire precoce (adulti)
- cresterea in greutate, poate creste nivelul de colesterol din sange
- intoleranta la frig
- pielea poate deveni uscata, ingrosata si aspra
- parul poate deveni aspru sau subtire, genele ar putea sa dispara si unghiile pot deveni fragile
- usoara umflare a pleoapelor si a limbii, raguseala
- incetinirea ritmului cardiac (scade numarul de batai ale inimii sub 50/min.)
- dispnee de efort (lipsa de aer / oboseala in respiratie in timpul efortului)
- incetinirea miscarilor intestinului, constipatie
- diskinezie biliara
- femeile pot avea menstruatii cu flux abundent sau cu intarzieri ale ciclicitatii, infertilitate sau avorturi spontane
- edeme ale gleznelor şi încheieturilor de la mâini, dureri musculare
- iritabilitate psihica, depresie

    Prezenta acestor simptome poate sugera hipotiroidie, dar numai analizele de sange pot confirma diagnosticul, verificandu-se nivelul sanguin de TSH (hormonul stimulator tiroidian). Tiroxina (T4), principalul hormon produs de glanda tiroida, poate fi, de asemenea, evaluat pentru a confirma si a evalua gradul de hipotiroidism.

Tratament naturist si alimentatie
    Hipotiroidismul infantil netratat poate duce la afectari ale creierului, ce implica un retard psihic si un retard al dezvoltarii. Adolescentii cu hipotiroidism tipic, arata mult mai tineri decat varsta corespunzatoare. Cu tratament adecvat, un adolescent va recupera in greutate si inaltime, ajungand sa arate ca tinerii de aceeasi varsta. De cele mai multe ori, in cazul persoanelor in varsta, tratamentul poate fi prelungit pe toata perioada vietii.

    Glanda tiroida trebuie sa aiba iod pentru a produce hormonii T3 si T4. Cea mai mare cantitate de iod se gaseste in apa marii. Astfel, o cura cu aerosoli sau pur si simplu baia in apa marii ori in ape iodurate permite absorbtia iodului.



Sursele alimentare vegetale bune de iod includ:
- algele marine: spirulina, chlorella
- sarea cristalina de mare/ himalaiana
- mazare galbena (boabe uscate), mazare verde (pastai)
- arahide, caju, smochine, banane, nuci, merisor
- cereale: secara, orz, ovaz, grau, porumb, hrisca
- morcov, pastarnac, telina
- kelp, noni, catina si uleiul de catina, suc de lamaie

    Seleniul este esential pentru procesul descompunerii hormonului T3 in T4, insa cantitatea necesara este mult mai mica. Surse vegane de seleniu: toate cerealele, leguminoasele, ciupercile, fructe tip nuca si fructe exotice.

Urzica - 1-2 pahare/zi. Urzica regleaza activitatea tiroidei, are efecte depurative, curatind sangele si revitalizand organismul, stimuleaza diureza, hraneste organismul. Puteti face o cura indelungata cu suc de urzica.

Orz verde - 1 pahar/zi (se poate folosi si pudra din orz verde). Este un tonic general extraordinar care va ajuta la dezintoxicarea organismului si echilibrarea sistemului glandular.

Ovaz verde - 1-2 pahare/zi. Este un puternic stimulent al tirodei, al sistemului nervos central, un bun depurativ si diuretic, un fortificant general.

Telina - 1/2 pahar/zi. Se pot folosi si frunzele. Este un reglator endocrin, tonic hepatic, tonic al sistemului nervos, favorizeaza retragera toxinelor din umorile organismului si provoaca eliminarea lor.

Papadia - 1/2 pahar/zi. Se poate lua in amestec cu suc de patrunjel sau de urzica. Papadia regleaza activitatea glandulara si metabolismul si intareste functia hepatica.

Cura interna cu argila - o ligurita de argila uscata la soare si maruntita, apoi macerata intr-un pahar de apa, cateva ore. Se amesteca si se bea continutul. Se bea numai un pahar pe zi.

Polen - 2 ligurite/zi, inainte de masa, in cura de 30 de zile. Se pot face 2-3 cure/an, cu pauze intre ele. Polenul este o buna sursa de iod si contine 3 elemente valoroase ce controleaza buna functionare a tiroidei.

Tinctura din coaja de nuca - se ia cate o ligurita, de 4 ori pe zi. Foarte bogate in iod si substante active care favorizeaza activitatea tiroidei, cojile verzi de nuca sunt stimulatorul tiroidian natural ideal. Se face o cura de 30 de zile, apoi, dupa o pauza se poate relua.

Tinctura de propolis - cate 40 de picaturi pe o bucatica de paine, de 3 ori /zi, cu 30 de minute inainte de mese. Propolisul are actiune antinodulara, combate nodulii tumorali si adenoamele tiroidiene, regleaza functiile tuturor glandelor, intareste sistemul imunitar. Propolisul poate oferi rezultate pozitive in tratamentul tiroidei autoinmune si conduce la un important numar de vindecari la subiectii suferinzi de gusa.

Tinctura de gentiana - cate o lingura de 4 ori /zi, in cure de 3 luni, cu 15-30 zile de pauza. Are puternice efecte de stimulare a metabolismului, creste capacitatea de absorbtie a nutrientilor si favorizeaza secretia normala de hormoni tiroidieni.

Alimente de evitat
    Inainte de a cunoaste ce tip de alimente trebuie sa limitati in dieta dumneavoastra, este important sa reduceti cat mai mult consumul de bauturi carbogazoase sau care contin cofeina, sa renuntati la tigari si alcool, deoarece toate acestea inhiba functia tiroidiana.

    Unele legume crude: sparanghel, broccoli, spanac, varza, conopida, napi, ridichi si mustar. Puteti consuma aceste alimente gatite pentru a neutraliza proprietatile goitrogenului (substanta ce se gaseste in aceste alimente si care afecteaza nivelul hormonilor tiroidieni).

    Compusi ai glutenului: lista include majoritatea sosurilor utilizate pentru prepararea la gratar a carnurilor, unele tipuri de mezeluri, guma de mestecat, o gama larga de stabilizatori, amidon modificat, unele condimente, emulgatori, malt, arome de malt si proteine vegetale texturate.

    Soia: evitati consumul de edamame, miso, lapte de soia, proteine din soia, sos de soia, tempeh si tofu.

    Produse lactate si oua: considerate alimente sanatoase, lactatele si ouale pot dauna functiei tiroidiene atunci cand sunt consumate chiar si in cantitati normale. Persoanele cu hipotiroidisim ar trebui sa diminueze consumul de branzeturi, unt, lapte de vaca, deserturi congelate, margarina, maioneza, zer si iaurt.

    Zaharuri si fructe cu indice glicemic ridicat: acestea includ agave, ciocolata, sirop de porumb, fructoza, miere, sirop de artar, melasa, zaharoza, fructe conservate, fructe uscate, mango, ananas, stafide si pepene verde.

5 comentarii :

  1. tengo hipotiroidismo y mantengo muy enferma , y estoy aumentando peso muy rápido

    RăspundețiȘtergere
  2. bun ziua as dori sa stiu si eu ce fel de glanda am in primul rand am gusa am facut acete analize. FT3 7,25 FT4 31,06 TSH 0.01 mUl7|ml si iau tratamentul acesta sunt in italia si tratamentul e aceta tapazole 5 mg 3 pastilute pe zi ,inderal40 mg , 1 pe zi , deltarcortene 25mg .1 pe zi pentru 15 zile dupa pe jumatate din tratament 15 zile si dupa 1 pastila de tapazzole un sfert de inderal si un sfert de deltarcortene depinde si de analize dar tot am gusa trebuie sa schimb tratamentul sau operatie ce sa fac cum e mai bine un sfat va rog frumos a vrut domnul doctor sami schimbe tratamentul dar a zis c sunt prea tanara trebuie sa fac 35 ani si imi va da tratament hormonal eu ma chinui asa de 5 ani sunt disperata ma panichez mai tare va rog frumos sami ziceti ce dieta sa fac ce trebuie sa mananc sa ma si ingras un pic ca am scazut si in greutate inaltimea 165 , 57 kg.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va rog sa cititi inca odata si cu multa atentie acest articol. Deasemenea, urmariti filmuletul postat in articol. Sunt sigur ca veti gasi raspunsurile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma nunesc Elena .Am glanda urmez tratament Eutirox de 50 . .LTD.22×17×45mms(9;2) LTI:18×18×43mms(7;9)si Nu stiu cita e de mare sau mica Va rog sa ma informati dum.Daca e sa ma preocup daca e mai avansata sau Nu ce ar trebui sa fac daca ar fi de operatie sau mumai de urmat tratamentu Va Multumesc!!!!! Astept raspuns

    RăspundețiȘtergere
  5. Informatiile sunt foarte pretioase,alimentatia trebuie strict controlata.Am citit abia in 2019 textul si va multumesc pentru a-l fi pus la dispozitia noastra.La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...