STUDIUL CHINA: ATENTIE LA LAPTE !

    Dr. T. Colin Campbell supranumit şi "Einstein al nutriţiei" este considerat în prezent un gigant al nutriţiei. El este autorul cartii „Studiul China” – scrisa dupa zeci de ani de cercetări în domeniul nutriţiei.
    Studiul China a fost publicată în anul 2004 în Statele Unite si este considerată la ora actuală drept “cel mai complet studiu despre nutriţie realizat vreodată, cu implicaţii extraordinare asupra dietei, pierderii în greutate şi sănătăţii pe termen lung”. Aceste descoperiri pun sub semnul întrebării dogmele alimentare.
    Studiul reuneste zeci de cercetari desfasurate, timp de mai bine de 27 de ani, sub patronajul Institutului National pentru Sanatate din SUA si al Institutului American pentru Cercetarea Cancerului, care l-au finantat. Au fost antrenate universitati si laboratoare de prestigiu si o armata de savanti din intreaga lume, rezultand sute de comunicari stiintifice publicate in literatura de specialitate.

    Iata ce ne spune dr. Colin Campbell despre legatura dintre cancer si alimentatie:
„Ceea ce am descoperit a fost socant... Am descoperit ca nu toate proteinele aveau acest efect. Care proteina genera cancerul în mod permanent si puternic? Cazeina, care constituie pâna la 87% din proteina laptelui de vaca, promova toate stadiile în procesul cancerizarii. Si care tip de proteina nu promova cancer, chiar la un aport ridicat? Proteinele sigure erau cele din plante, în speta cele din grâu si soia.”

Despre laptele de vaca
    In zilele noastre este un fapt obişnuit să se inlocuiască laptele matern cu lapte de vacă sau formule pentru copii. Laptele uman este bogat in lactoză, care creează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor pozitive in intestinul gros al copilului. Laptele de vacă conţine anumite tipuri de proteine şi anticorpi, pe care copilul nu le poate digera. Aceste substanţe, in loc să fermenteze normal, putrezesc in intestinul copilului, atunci cand copilul este hrănit cu lapte de vacă sau alte substitute. Acest lucru cauzează autointoxicare, dezechilibre ale microflorei şi duce la degenerarea intestinului copilului.

    Substituenţii nu conţin informaţia biologică din laptele matern, astfel incat copilul se simte tot timpul infometat şi are nevoie de hrănire frecventă. Din această cauză, produsele din amidon şi carne sunt incluse mai devreme in dietă. Sistemul digestiv al copilului nu este complet format şi nu este pregătit să digere şi să absoarbă aceste produse. Anumite enzime necesare nu sunt prezente. Putem observa că mulţi copii, intre doi şi cinci ani, au tot timpul o substanta mucoasă la nas. Aceasta este produsă de prea mult amidon şi proteine in dietă. Dieta artificială sfarşeşte prin a distruge sistemul imunitar al copiilor. Aceştia devin vulnerabili la tot felul de infecţii precum răcelile frecvente, gripă şi pneumonie. Copiii hrăniţi in acest mod sunt, in cele mai multe cazuri, alergici.

    Nu putem prezice toate posibilele probleme de sănătate cauzate de absenţa laptelui matern din dieta copilului. Fiecare viitoare mamă ar trebui să ştie că nimic nu poate inlocui laptele de la sanul mamei; este hrana naturală pentru copilul său. Nicio formula nu conţine informaţii despre dragoste, sensibilitate, tandreţe sau moduri de evitare a dezastrelor şi bolilor. Toate aceste informaţii vin de la mamă şi sunt codificate in laptele său. Dacă dieta unei femei insărcinate este compusă in principal din dulciuri, produse făinoase, mezeluri, lapte de vacă, cafea, carne prăjită sau coaptă şi alte produse rafinate, copilul său va avea de suferit probleme grave de sănătate. Este şi mai rău dacă şi fumează.

    Cantitatea de fier din laptele de vacă este foarte mică. Vitelul, pe lângă laptele vacii, mănâncă şi iarbă. Organele sale digestive sunt capabile de la natură să digere separat laptele şi iarba. Sistemul nostru digestiv este construit altfel. Cand laptele de vacă pătrunde in stomac, sucurile acide digestive il coagulează şi il transformă intr-o materie lipicioasă asemănătoare cu brânza. Această “branză” conţine şi alte bucăţi de mâncare ce se află in stomac. Laptele coagulat trebuie să fie digerat inaintea celorlalte alimente. Dacă acest proces are loc frecvent, poate cauza dereglări ale sistemului digestiv, In special ulcerarea stomacului şi a duodenului.

Cazeina nedigerabilă
    Niciun alt mamifer de pe această planetă (in afară de om) nu consumă lapte la varsta adultă. Ar fi contra naturii. In cazul pisicilor, noi le-am invăţat să bea lapte. Oricum, s-a dovedit că pisicile trăiesc de două ori mai mult dacă nu beau lapte. Diferenţa intre laptele uman şi cel de vacă este conţinutul mare de cazeină din ultimul. Cazeina este o proteină de care vitelul are nevoie pentru a avea copite şi coarne. Viţelul consumă lapte doar in primele şase luni de viată. Oamenii nu au copite sau coarne. De ce ar avea nevoie de atata cazeină? In primul rand, nu avem nevoie de atat de multe proteine pe cat ingerăm. Intestinul gros conţine o bacterie specială capabilă să sintetizeze proteinele din carbohidraţii conţinuţi de alimentele pe bază de plante (dacă microflora intestinală este sănătoasă).

    În al doilea rand, organismul nostru conţine toate elementele din tabloul lui Mendeleev şi toţi compuşii chimici de care are nevoie, chiar dacă doar 40% dintre acestea sunt furnizate prin hrană. De unde vin aceşti compuşi? Sunt sintetizaţi de propriul nostru organism: dispune de un laborator chimic perfect, creat de natură, având abilitatea de a face o mulţime de lucruri, de la sintetizarea aminoacizilor la producerea formulelor de insănătoşire, a hormonilor etc.

    Să ne intoarcem la sintetizarea proteinelor. Aerul pe care il inspirăm conţine cu 80% mai mult nitrogen (ingredientul principal al aminoacizilor) decat cel pe care il expirăm. Ce se intamplă cu acel nitrogen? Organismul nostru il foloseşte pentru a sintetiza aminoacizi. Putem trăi mâncand cantităţi foarte mici de proteine animale timp de un an, doi ani sau chiar mai mult fără niciun pericol pentru sănătatea noastră atâta vreme cât avem aer şi mâncăm destule legume şi fructe. Atunci când ne stabilim dieta, ar trebui să urmăm proporţiile create de natură in laptele mamei: un continut ridicat de carbohidraţi simpli şi un conţinut scazut de proteine. Din păcate, nu intelegem intotdeauna aceste sugestii pe care ni le dă natura.

    Cazeina din lapte este descompusă in stomac de cheag. Copiii in vârstă de unu-doi ani au deja păr şi unghii, aşa că nu mai au nevoie de cazeină. Sistemul lor digestiv nu mai produce cheag, iar cazeina devine nedigerabilă sau chiar otrăvitoare. Cazeina nedigerată este cauza diverselor umflături de pe organismul nostru, formează pietre la rinichi, blochează vasele de sange şi deformează degetele. Alte ingrediente nedigerate din laptele de vacă se acumulează sub forma unor substanţe mucoase în tesuturi şi tendoane. Mucusul este o substantă plină de bacterii provocatoare de boli. Bioterapeutii consideră că laptele de vacă este sursa substantelor mucoase din organismul nostru pe tot parcursul vietii. De aceea cei care beau lapte de vacă găzduiesc de multe ori in organismul lor bacterii care cauzează boli precum gripa, răceala, astmul, bronşita şi multe altele.

    Mai există un fapt demn de menţionat. Laptele din ziua de astăzi este dăunător din cauza poluării mediului. Calciul din lapte se găseşte intotdeauna insotit de strontiu-90 radioactiv. Structura sa moleculară este asemănătoare cu cea a calciului, numai că mai mare. Atunci când strontiul-90 pătrunde in organismul nostru, moleculele sale inlocuiesc moleculele de calciu din sistemul nostru osos. De aceea cei care beau lapte au membre mărite (in special degetele de la maini şi picioare) şi suferă deseori de disfuncţii ale articulaţiilor şoldului şi genunchiului.


    Principalul argument al susţinătorilor consumului de lapte este cantitatea mare de proteine (aminoacizi) şi de calciu. Lucrurile nu sunt cum par la prima vedere. Nu putem nega faptul că laptele contine calciu, element necesar pentru dezvoltarea oaselor. Dar cum rămane cu nucile, varza, morcovii, sfecla sau seminţele de susan? De fapt, acestea conţin mai mult calciu intr-o formă mai uşor de absorbit, intr-o proporţie ideală cu alte ingrediente.
    Laptele conţine şi grăsime animală şi, după cum ştim, grăsimea creşte nivelul de colesterol (principala cauză a bolilor de inimă şi a problemelor de circulaţie). Acesta este principalul motiv pentru care laptele este degresat. Cu toate acestea, proporţia naturală a ingredientelor este distrusă in timpul acestui proces. Asimilarea acestui lapte interferează cu capacitatea organismului nostru de a administra rezervele de calciu-fosfor într-un mod echilibrat. In consecintă, capacitatea noastră de a absorbi calciul scade. Absorbtia scăzută a calciului este principala cauză a viitoarei osteoporoze. Se presupune că degresarea laptelui ne salvează sistemul circulator, dar ne distruge sistemul osos. O alternativa sanatoasa este laptele vegetal.

Diabetul de tip 1
    Laptele de vaca poate produce una din cele mai devastatoare boli care pot lovi copilul. Din motive evidente, acest lucru constituie una din cele mai controversate chestiuni în nutritia de azi.
    Unul din cele mai remarcabile rapoarte cu privire la efectul laptelui de vaca a fost publicat în 1992, în New England Jurnal of Medicine. Cercetatorii din Finlanda au recoltat sânge de la copii cu diabet de tip 1, în vârsta de patru pâna la doisprezece ani. Apoi au masurat nivelurile anticorpilor care se formasera în sânge împotriva proteinelor incomplet digerate din proteina laptelui de vaca numita albumina serica bovina (BSA). Au facut acelasi lucru si cu copii ne-diabetici si au comparat cele doua grupuri.
    Toti copiii diabetici au avut niveluri ale anticorpilor la laptele de vaca ce erau mai mari decât cele ale copiilor nediabetici. Aceasta implica doua lucruri: copiii cu mai multi anticorpi au consumat mai mult lapte de vaca si, în al doilea rând, existenta a numerosi anticorpi poate produce diabet de tip 1.

    Oamenii de stiinta au investigat mai mult decât anticorpii la BSA, iar la orizont a aparut un tablou mai complet. Foarte pe scurt, ar fi cam asa: sugarii sau copiii foarte mici, care au o anumita configuratie genetica care sunt întarcati de la sân prea devreme si trecuti pe lapte de vaca si care, poate, au fost infectati cu un virus care ar putea afecta sistemul imunitar intestinal este posibil sa fie expusi unui risc mai mare de diabet de tip 1. Cu cât este mai mare consumul de lapte de vaca, cu atât este mai mare raspândirea diabetului de tip 1. In Finlanda, diabetul de tip 1 este de 36 de ori mai mare decât în Japonia. În Finlanda se consuma cantitati foarte mari de lapte de vaca, pe când în Japonia se consuma cantitati foarte mici.

    Informatiile acestea cu privire la diabetul de tip 1 au fost suficient de elocvente pentru a produce schimbari semnificative. Academia Americana de Pediatrie a „încurajat cu putere" în 1994 ca în familiile în care diabetul este mai frecvent întâlnit, copiii sa nu fie hraniti cu lapte de vaca sau adaosuri pe baza de lapte de vaca în primii doi ani de viata.
    Profunzimea si vastitatea dovezilor ce implica acum laptele de vaca drept cauza pentru diabetul de tip 1 sunt coplesitoare, chiar daca detaliile în privinta mecanismului foarte complex nu sunt înca pe deplin întelese. Nu doar ca avem dovezi legate de pericolul pe care îl prezinta laptele de vaca, dar avem si dovezi considerabile care arata ca asocierea dintre diabet si laptele de vaca este plauzibila din punct de vedere biologic. Laptele de mama este hrana perfecta pentru un sugar si unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le poate face o mama este acela de a înlocui laptele ei cu lapte de vaca.

Scleroza multipla
    Cercetarile de început care arata un efect al alimentatiei asupra sclerozei multiple sunt vechi de mai bine de jumatate de secol si reprezinta studii efectuate de Dr. Roy Swank, care si-a început lucrarea în Norvegia si la Institutul Neurologic de la Montreal prin anii '40. Dr. Swank considera ca dieta, în special alimentatia de origine animala, bogata în grasimi saturate, este vinovata pentru aceasta boala. El a descoperit ca zonele din interiorul tarii unde se consumau mai multe produse lactate aveau rate mai înalte ale sclerozei multiple decât zonele de coasta în care se consuma mai mult peste.
    Dr. Swank si-a efectuat cel mai bun studiu al sau pe 144 de pacienti cu scleroza multipla pe care i-a recrutat de la Institutul Neurologic din Montreal. El a consemnat înregistrari despre acesti pacienti în urmatorii treizeci si patru de ani. Savantul si-a sfatuit pacientii sa consume o dieta saraca în grasimi saturate. Majoritatea au facut acest lucru, însa au fost si multi care nu l-au facut.
    Pe masura ce studiul continua, Dr. Swank a observat ca progresia bolii era mult redusa când se folosea dieta saraca în grasimi saturate, lucru ce era valabil chiar si în cazul celor cu boala în stadiu avansat. El si-a finalizat lucrarea în 1990, concluzionând ca pentru subgrupa de pacienti care au început dieta saraca în grasimi saturate în stadiile de început ale bolii "cam 95%... au ramas doar cu minime invaliditati timp de aproximativ treizeci de ani". In schimb 80% din pacientii in stadiul de inceput al bolii care nu s-au conformat dietei „sarace” (au consumat mai multe grasimi saturate) au murit din cauza sclerozei multiple.

    Mai recent, si alte studii au confirmat si extins observatiile lui Swank si treptat au început sa puna tot mai mult accent pe laptele de vaca. Aceste studii mai recente sugereaza de asemenea ca nu doar grasimile saturate au fost cu totul responsabile pentru rezultatele lui Swank. Ca si laptele, consumul de carne bogata în grasimi saturate, a fost asociat cu scleroza multipla în aceste studii multinationale, în timp ce consumul de peste, care contine mai multe grasimi omega-3 a fost asociat cu rate mai scazute ale acestei boli.

Osteoporoza
    O frecventa foarte mare a fracturilor de sold este, de obicei, un indicator sigur pentru osteoporoza, o boala a oaselor care afecteaza în special femeile dupa menopauza. Se pretinde adesea ca se datoreaza unui aport insuficient de calciu. De aceea, autoritatile medicale recomanda adesea un consum mai mare de calciu. Produsele lactate sunt în special bogate în calciu, asa ca industria produselor lactate sustine cu înfocare eforturile în vederea cresterii consumului de calciu.
    Ceva nu este în regula totusi, deoarece acele tari care consuma cel mai mult lapte de vaca si cele mai multe produse lactate au si cele mai mari frecvente ale fracturilor si cea mai proasta sanatate a oaselor. O explicatie posibila se gaseste într-un raport care arata o asociere extrem de puternica între aportul de proteine animale si rata fracturilor la femei în diferite tari. Efectuat în 1992, de catre cercetatorii de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Yale, raportul a prezentat date cu privire la aportul de proteine si ratele fracturilor luate din 34 de studii separate, efectuate în 16 tari, care au fost publicate în 29 de publicatii ce prezinta studii de specialitate. Toti subiectii din aceste studii au fost femei în vârsta de peste cincizeci de ani. Am descoperit ca un procent foarte mare, 70% din rata fracturilor, a fost atribuit consumului de proteine de origine animala.

    Acesti cercetatori au explicat ca proteinele de origine animala, spre deosebire de proteinele din plante, sporesc cantitatea de acid din corp. Acest exces de acid produce o acidifiere a sângelui si tesuturilor noastre. Organismului nu îi place acest mediu acid si începe sa lupte împotriva lui. Pentru a neutraliza acidul, organismul foloseste calciul, care actioneaza ca o baza foarte eficienta. Totusi acest calciu trebuie sa provina de undeva. Asa ca este extras din oase, iar pierderea de calciu slabeste oasele, expunându-le unui risc mai mare de fracturi.

    Suntem chiar atat de dependenti de lapte incat suntem dispuşi să ne riscăm sănătatea? In cazul in care continuaţi să beţi lapte de vacă, fiti pregătiţi pentru simptome precum dureri intestinale, balonare, diaree, constipaţie, dureri mari in oase şi incheieturi... si toate bolile descrise anterior. Toate aceste argumente nu-i vor convinge pe cei pentru care laptele şi produsele lactate constituie o mare parte a dietei. Nu este uşor să scapi de o dependenţă ce durează de o viaţă. Dacă nu puteţi să renunţaţi la lapte, măcar consumati lapte de capră. Are un conţinut scăzut de cazeină şi grăsimi şi seamănă cu laptele uman la conţinut. „A bea sau a nu bea?" - aceasta este decizia voastră. 

sursa: "Studiul CHINA - Dr. T. Colin Campbell" si "Cum sa traiesti 150 ani - Mikhail Tombak"

Un comentariu :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...