ARGILA, LA INDEMANA TUTUROR

    Folosită şi în ţara noastră ca un remediu natural tradiţional, argila poate fi considerată un aliment-medicament, deoarece este deosebit de benefică organismului.
    Indiferent de tipul de argilă (albă, galbenă, roşie, verde, gri), fiecare are un conţinut impresionant de circa 18 minerale esentiale printre care: siliciu (49%), calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, dar şi alte substanţe necesare organismului. Acestea ii confera argilei numeroase proprietăţi curative, fiind dezinfectanta, bactericida, regeneratoare, antiseptica, remineralizanta, vitalizanta, tonifianta, absorbanta, cicatrizanta, antitoxica şi antioxidantă.
    Datorită proprietăţilor sale antitoxice, argila se recomandă frecvent în curele de detoxifiere. Ea actioneaza ca un burete care se imbiba cu toate materiile nocive de pe traiectul digestiv. Curata stomacul, vezica biliara si ficatul, intestinele, rinichii si vezica urinara, pe care le usureaza de toate reziduurile acumulate, in special pe timpul iernii.
  
    Intern, este indicata in urmatoarele afectiuni: ulcer, gastrite, colite, enterocolite, parazitoze, hemoroizi, fisuri anale, hepatite, ciroze, insuficienta hepatica si biliara, nefrite, cistite, litiaze renale, prostata, anexite, astm, anemie, tuberculoza, bronsita traheica, otite, sinuzite, boli de nervi, paradontoze, micoze bucale, abcese dentare, pancreatita, insuficienta tiroidiana, afectiuni reumatice, intoxicatii, dizenterie, obezitate, diabet, boli ale inimii, tumori benigne si unele forme de cancer cum ar fi: cel al stomacului, colonului, rinichiului, vezicii urinare.
    Extern, se utilizeaza in: tratarea ulcerelor varicoase, a plagilor, eczemelor, degeraturilor, infectiilor dermatologice, entorse, contuzii, furunculoze, panaritiu, Zona Zoster, acnee, negi, abcese, urticarie, conjunctivita, arsuri, flebite, celulite si altele.

    Redam in continuare un fragment dintr-un interviu cu inginerul chimist Mircea Bocan:
(sursa: www.terapii-naturiste.com/terapii_naturiste/argiloterapia/argila_as.htm)

    „In 15 ani, de cand ma ocup de acest tratament, am asistat la vindecari spectaculoase in multe afectiuni pentru care medicina, practicata la cel mai inalt nivel, nu mai avea solutii. De aceea zic eu ca argila este un dar dumnezeiesc, pe care prea putini stiu sa-l pretuiasca... Intr-un mod absolut crestinesc, am recomandat si am oferit argila celor care aveau probleme de sanatate. Toti cei care au acceptat sa faca tratamentul s-au vindecat. Paradoxal, dar vindecarile sunt cu atat mai spectaculoase cu cat bolnavul are mai multe afectiuni. Cand un om are mai multe boli, medicamentele pe care le ia pentru o anume afectiune au efect negativ asupra altor organe si astfel se intra intr-un cerc vicios. Un principiu al medicinei spune ca trebuie sa tratam cauza unei boli si nu efectul acesteia. Argila este extrem de eficienta in tratarea ulcerului, a gastritelor, enterocolitelor si rectocolitelor, a infectiilor urinare.

    Un vecin, ofiter, in varsta de 40 de ani, se trata de doi ani in clinicile universitare din Cluj pentru o rectocolita hemoragica. Rezultatul tratamentelor medicamentoase a fost devastator: ajunsese sa nu mai poata avea nici un fel de activitate. Sotia lui a venit disperata la mine. Dupa numai trei zile de tratament, a avut scaun normal, dupa o saptamana s-a urcat la volan, iar dupa trei saptamani s-a reintors la serviciul pe care-l parasise cu doi ani in urma.
    Dizenteria se vindeca instantaneu, cu o singura doza de argila! In 1987, o cunostinta a fost internata de urgenta la spital cu acest diagnostic. A fost dus cu Salvarea; curgea pur si simplu sange din el. L-am sunat cand am aflat, i-am propus sa incerce argila si a acceptat imediat: "Iau orice; sunt disperat!". I-am dat ceea ce eu numesc "doza de cal" - circa 400 g de argila care se consuma intr-o singura doza, foarte tulbure. Dimineata, doctorul care-l internase - medic specialist, sef de sectie la Spitalul de boli contagioase din Alba - i-a facut externarea, spunand: "Domnule, in viata mea n-am vazut o vindecare mai rapida. E uluitor!". Si "cazuistica" - daca-i pot spune asa - a devenit din ce in ce mai bogata...

    Sotia unui avocat din Sibiu suferea de multa vreme de o infectie urinara. Cheltuise o avere pe medicamente din Germania, care dadeau doar rezultate temporare. I-am povestit experienta proprie si i-am dat o doza de argila si instructiunile necesare. M-am intalnit cu ea intamplator, peste circa un an. Nu ma mai tinea minte... Am intrebat-o care a fost rezultatul tratamentului si mi-a raspuns: "O, am si uitat c-am avut acea boala!".

    Argila vindeca diareea, dar in acelasi timp, prin reglarea scaunului, vindeca si constipatia. Am cunoscut zeci de cazuri de oameni care de ani de zile sufereau de constipatie cronica; aveau scaune la 2-3 saptamani, iar dupa o saptamana de tratament cu argila au avut scaun zilnic. 


    Argila vindeca hipertensiunea si hipotensiunea. D-l Potopea Chirila din Alba-Iulia a fost toata viata hipotensiv, iar sotia dansului a suferit mult din cauza hipertensiunii arteriale. Au tinut cura cu argila, iar in prezent au amandoi tensiunea 13/7. Hipertensiunea arteriala este provocata in cele mai multe cazuri de o boala a rinichilor (nefrite, infectii urinare etc.). Medicina alopata se multumeste sa prescrie bolnavilor medicamente hipotensive, fara a rezolva insa cauza bolii. In acest caz, tratamentul cu argila este senzational. Vindeca rinichii (daca acestia mai au functie!) si tensiunea scade, nemaifiind necesare medicamentele.

    Am fost vizitat de o persoana care avea retentie de apa si tensiunea 24/13 (sub tratament medicamentos!). Dupa o cura de trei saptamani cu argila, tensiunea s-a stabilizat la 13/8, renuntand definitiv la medicamentele hipotensive. Cand bolnavul este dependent de medicamente, este necesar ca la inceputul tratamentului cu argila sa nu renunte la ele. Se va masura atent tensiunea arteriala, iar cand aceasta incepe sa scada, se va micsora doza de medicamente, urmand - cand tensiunea ajunge in limite normale - sa se renunte complet la medicamente.
    Argila echilibreaza activitatea glandelor endocrine. Tin minte ca i-am dat argila unei prietene, directoarea unei scoli din Alba, care se plangea de stres. Dupa cura pe care a urmat-o, nu numai ca a capatat o energie si o pofta de viata extraordinare, dar a scapat si de gusa tiroidiana.

    Argila curata sangele, avand un efect antitoxic foarte puternic. In primele zile de tratament, bolnavii pot remarca faptul ca urina si scaunul sunt puternic mirositoare, acesta fiind semnalul clar ca incepe detoxifierea organismului. Argila actioneaza asupra ficatului, splinei si pancreasului, curatandu-le de toxinele acumulate in procesele metabolice.
    Argila are efect in reglarea sistemului nervos. Apare o linistire extraordinara (nu o sedare!). Jean Valnet scrie in cartea lui ca argila reda bucuria de a trai. Aceasta este o expresie foarte potrivita. Se stie ca stresul este generat de lipsa de minerale din organism. Or, mineralele sunt responsabile de toate procesele chimice din organism. Daca sunt in cantitati insuficiente, procesele chimice nu pot avea loc. Mineralele din argila normalizeaza procesele chimice si fac ca stresul sa dispara ca prin farmec.
    Argila are efect hipoglicemiant. La bolnavii care nu sunt insulino-dependenti, cu glicemie pana la 200, cura cu argila normalizeaza functia pancreasului, aducand glicemia la limite normale.

    Argila vindeca acneea. Pe langa cura interna se recomanda si masca de argila, aplicata zilnic pana la rezolvarea problemei. In cazul hemoroizilor, pe langa cura interna - foarte eficienta in aceasta boala - se pot folosi si bucati mici de argila ca supozitor. Nu am intalnit nici o persoana care sa nu isi vindece una din aceste boli, daca a facut corect tratamentul. Cu cat bolile sunt mai multe si mai grave, cu atat vindecarea este mai spectaculoasa!„


Preparate cu argila
    ATENTIE ! Argila se foloseşte atât pentru uz intern, cât şi extern. La prepararea argilei se vor folosi recipientele de sticlă, de lemn ori de porţelan, deoarece vasele din metal ori din material plastic îi preia din proprietăţile terapeutice.

Apa de argila (intern)
    Se prepara cu cateva ore inainte de a fi bauta, astfel: intr-un pahar sau cana cu apa de izvor se pune o lingurita de argila. Se bea de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa. Primele trei zile se bea doar apa limpede, fără a agita argila din pahar. După aceea se consumă împreună cu argila, amestecând înainte compozitia, obtinandu-se „lapte de argila”. Sedimentul care se depune pe fundul paharului se arunca.
    Cura se incepe cu trei saptamani, dupa care se face o saptamana pauza si apoi se continua cate 10 zile pe luna, timp de 6 luni. 

    În primele zile de tratament urina şi scaunul prezinta modificări, putand fi insotite de o uşoară stare de ameţeală si senzaţii de greaţă. Tratamentul nu trebuie întrerupt, deoarece este un semn că procesul de detoxifiere funcţionează.
    Pentru spălături vaginale şi clisme, se folosesc 3-4 linguri de argila la 1 litru de apă, la temperatura corpului.

Pasta de argila (extern)
    Se pune argila într-un vas de portelan si apoi se toarna progresiv apă, amestecând continuu cu o lingură de lemn până se obţine o pastă densă. Din ea se prepară cataplasmele care se aplică de 2-3 ori pe zi timp de 2-3 ore.
     In cazul afectiunilor cronice, se folosesc compresele calde (cu apa la 40-60 grC), iar in cazul abceselor si al supuratiilor, cele reci. ATENTIE! Argila nu trebuie fiarta si nici nu se adauga peste ea apa clocotita. Dupa folosire argila se arunca, caci este impregnata de toxine.
    Eficienta va creste daca in loc de apa de izvor folosim macerate din plante sau adaugam cateva picaturi din diferite tincturi naturale ori uleiuri volatile, in functie de afectiunile tratate.

Bai cu argila
    Se adauga argila in apa de baie pana cand aceasta devine tulbure (~1 Kg). Durata acestor bai este de 20-30 minute. Dupa baie, se scoate apa cu un furtun, pentru a pastra argila. In urmatoarele 4 zile se repeta procedeul, adaugand de fiecare data inca un kilogram de argila. Dupa aceea, se mai  pot face bai timp de inca sase zile la rand, fara a se mai adauga alta argila.
    Are un efect deosebit asupra intregului organism, ajutand la eliminarea toxinelor si la intarirea sistemului imunitar.

Contraindicaţii
    Terapia cu argila nu e recomandata în cazul herniei, constipaţiilor severe sau în tratamentele cu raze X. De asemenea, femeile aflate in perioada ciclului menstrual nu vor face aceasta terapie.


Regimul alimentar in timpul curei cu argila
    In absenta unui regim alimentar adecvat, efectele acestei cure sunt reduse foarte mult. De aceea, este necesar sa se urmeze un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimina carnea, grasimile, cafeaua, bauturile alcoolice, condimentele, etc precum si alimentele care creeaza aciditate: branzeturi fermentate, bauturile carbogazoase din comert, etc. De asemenea este indicat sa se renunte la fumat.
    Se vor consuma: legume, fructe si zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume si fructe. 


Mai multe informatii gasiti in cartea Argila, Ingerul Pamantului.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...