CUISOARELE AU FOARTE MULTI ANTIOXIDANTI

    Cuişoarele sunt originare din Insulele Moluce, Indonezia, cunoscute şi ca Insulele Mirodeniilor. Cuişoarele sunt, de fapt, bobocii florilor roz ai arborelui de cuişoare. Acesti boboci sunt culeşi manual atunci când au culoarea roz şi aproximativ 0,5 – 1 cm in diametru iar apoi sunt uscati la soare. Cuişoarele au un gust picant şi dulce în acelaşi timp, foarte aromat. In bucatarie, cuişoarele constituie un adaos pentru fructe şi legume, dar acestea au si importante calitati medicinale.
    Bogate în acizi grasi esentiali omega 3, fibre, vitaminele K si C, calciu, magneziu si mangan, cuisoarele oferă o protectie puternică împotriva multor boli. Ele conţin o substanţă foarte activă – eugenolul - care este un ulei volatil cu proprietăţi antiinflamatoare, anestezice si antibacteriene.
    Cuişoarele conţin, de asemenea, tanini si flavonoide precum camferol şi ramnetin, care contribuie şi ei la proprietăţile antiinflamatoare, antioxidante si anticancerigene, ce ajută şi la fortificarea peretelui venelor.

    Datorită conţinutului biochimic al bobocilor şi al uleiului volatil bogat în eugenol, cuisoarele exercită multe efecte terapeutice: antiseptice si dezinfectante, antiparazitare si vermifuge, antibacteriene, antifungice, antimicotice, antivirale, anestezice, analgezice, antiinflamatorii, tonice, stomahice, carminative, cicatrizante, antiulceroase, antihelmintice, antitrombotice, antiagregante plachetar, tonic-energizante, antioxidante si anticancerigene.

    Cuisoarele sunt in topul alimentelor antioxidante, asa cum se poate observa din tabelul urmator:
314.446 - pudra de cuişoare
267.536 - pudra de scorţişoară
76.800   - seminţele de chimen
74.349   - pătrunjelul uscat
67.553   - busuiocul uscat
32.004   - salvia proaspătă
28.811   - ghimbirul pudră
27.618   - piperul negru boabe
27.426   - cimbrul în stare proaspătă
27.297   - măghiranul în stare proaspătă
25.300   - fructul de goji
24.700   - polenul granule

Beneficiile cuisoarelor

    Cuişoarele ajută la relaxarea musculaturii netede a tractului gastro-intestinal, ameliorând astfel stările de vomă, diareea, balonările sau durerile de stomac. Decoctul de cuisoare este un ajutor de nădejde atat în combaterea flatulenţei cat şi a indigestiei. Cuişoarele mai sunt indicate în caz de infecţii ale nasului, urechii, gâtului şi infecţii genito-urinare, tromboză etc.
    Extern, cuişoarele s-au dovedit eficiente în tratarea durerilor dentare sau reumatice şi în boli ale cavităţii bucale, afte, gingivite, precum şi în acnee infectată, prurit si înţepături de insecte (ţânţari).

    Iata care sunt, pe scurt, indicatiile cuisoarelor:
- joacă un rol important în metabolismul lipidic: adăugarea condimentelor cu o mare concentraţie de antioxidanţi în supe, în ciorbe etc, printre care cuişoarele, scorţişoara, combate efectul grăsimilor din farfurie
- amelioreaza stările de depresie, iritabilitate si anxietate.
- combat infecţiile cu E.coli, enterococi, stafilococi, pneumococi, precum si a bacteriei Helicobacter pylori
- la nivelul tractului gastro-intestinal cuişoarele au şi un rol anti-parazitar (distruge viermii intestinali)
- scad viteza de coagulare a sângelui (ca si lipitorile), prevenind apariţia trombozelor
- eugenolul din cuisoare poate reduce concentraţia de glucide din sânge la diabetici
- antioxidanţii din cuişoare neutralizează radicalii liberi, încetinesc procesul de îmbătrânire şi previn cancerul
- reduc inflamaţiile cu 15-30%. Uleiul de cuişoare poate fi folosit în masaj pentru durerile musculare sau în cataplasme ori băi calde pentru artrită sau reumatism.
- amelioreaza durerile dentare: tamponati dintele dureros sau gingia cu puţin ulei de cuişoare sau puteţi mesteca câteva cuişoare întregi
- reduc greaţa şi stările de vomă
- uleiul de cuişoare este un foarte bun remediu natural pentru pielea uscată, pentru ameliorarea vergeturilor, pentru pungile de sub ochi sau pielea obosită
- trateaza infecţiile respiratorii (răceala, gripa, sinuzita), sunt un foarte bun expectorant, ameliorează durerile în gât: se prepara un decoct din cuişoare
- cuisoarele improspătează respiraţia si elimina halena
- consumul de cuisoare imbunătăţeşte digestia
- cuisoarele au puteri afrodisiace: prin efectul său de relaxare şi de îndepărtare a oboselii, ele pot ajuta bărbaţii prevenind ejacularea prematură
- aroma cuişoarelor calmează şi eliberează organismul de stres. Pentru îndepărtarea stresului se poate folosi şi uleiul de cuişoare în aromoterapie.
- atât cuişoarele propriu-zise, cât şi uleiul esenţial de cuişoare pot fi folosite în aromaterapie pentru a alunga insectele (muste, tantari, molii)

Uleiul de cuişoare
    Uleiul de cuişoare este uşor de preparat acasă. Adăugaţi la 1/8 de cană de cuişoare întregi la o jumătate de cană de ulei vegetal, de preferat presat la rece. Lăsaţi să stea peste noapte sau cel mult 24 de ore, apoi strecuraţi şi puteţi folosi uleiul.
    Uleiul este eficient împotriva streptococilor şi stafilococilor. În medicina tradiţională chineză este folosit pentru dureri de dinti, diaree, hernie, impotenta şi infecţii fungice.

Infuzia de cuişoare
    Într-o cană de apă fierbinte adaugă 3-4 cuişoare măcinate. Lasă licoarea la infuzat zece minute. Bea câte două ceşti pe zi, cu înghiţituri mici. Ceaiul are efect calmant în caz de greaţă, de sughiţ, de dureri cauzate de sinuzită. De asemenea, ceaiul combate hipertensiunea arterială, impotenţa (în amestec cu ceai negru-în părţi egale) şi stimulează digestia. O cană de infuzie băută seara, după cină, alungă insomnia

ATENTIE!
    Eugenolul are un efect coroziv asupra mucoaselor şi pielii, de aceea, uleiul esenţial de cuişoare trebuie utilizat cu precauţie. Diluaţi uleiul esenţial în ulei vegetal înainte de a-l aplica direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri.
    Administrarea cuisoarelor este contraindicata persoanelor care au probleme cu coagularea sangelui sau care urmeaza sa faca o interventie chirurgicala, femeilor insarcinate şi celor care alăptează, precum şi copiilor mici. De asemenea, supradozarea irita sistemul nervos central.
    Medicii recomandă să nu folosim uleiul esenţial de cuişoare o perioadă mai lungă de o săptămână pentru o durere sau o problemă de sănătate care necesită consultul unui medic.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...