ULEI VOLATIL DE MENTA in PROBLEME DIGESTIVE

    Frunzele de menta conţin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanţe polifenolice, taninuri, flavonoizi şi principii amare. Datoritã conţinutului sau în uleiuri volatile, menta este mult folosita nu doar ca medicament, ci şi ca aromatizant în industria cosmetica şi alimentara. 
    Uleiul de menta contine numeroase minerale si substante nutritive, inclusiv fier, mangan, magneziu, calciu, acid folic, potasiu si cupru. Acesta contine, de asemenea, acizi grasi omega-3, vitamina A si C.

Proprietati:
- antispastic, coleretic-colagog, stimulent digestiv, antivomitiv, carminativ, stimulator al secreţiilor pancreatice
- analgezic şi anestezic puternic, refrigerant
- antibacterian, antiviral, antifungic, antiparazitar, antiseptic general
- tonic general (cardiac, hepatic, nervos, intestinal)
- antiinflamator, mucolitic, expectorant, antipruriginos
- răcoritor, astringent, febrifug, sudorific
- descongestionează prostată şi reglează funcţiile ovarelor; emenagog, scade secreţia lactată la femeile care alăptează
- hipertensiv, vasoconstrictor

Uz intern:
    Se iau cate 3-4 picături diluate intr-o lingurita de miere, de 2-3 ori pe zi, apoi se bea un pahar cu ceai.
- afecţiuni digestive (indigestie, greaţă, voma, hepatită virală, colică biliară, calculi biliari, balonare, colită spastică, ulcer, dureri de stomac, atonie intestinală, diaree, Helicobacter pylori)
- colică renală, prostatită, cistită
- dismenoree, amenoree
- sinuzită, răceală

Uz extern:
- indigestie, vărsături
- stări de leşin, astenie, vertij, rău de mare sau de călătorie
- febră, răceală, gripă, bronşită, rinita, sinuzita, otita, laringita
- acnee, herpes, prurit, eczeme, zona zoster, urticarie, scabie, iritaţii ale pielii (diluat şi în cantităţi mici)
- palpitaţii, hipotensiune arterială, spasme musculare
- cefalee, migrenă, nevralgii, nevrite, debilitate generală, scăderea atenţiei, dureri de cap (calmeaza si racoreste)
- paralizie, insomnie
- întepături de insecte
- miros neplăcut al gurii (halena)
- combate matreata, stimuleaza cresterea parului

Mod de utilizare
Bai:
    Adăugati 10-15 picături în apa de baie generală sau în apa pentru baia de sezut, de mâini si de picioare. Baia durează 15-25 de minute. Reconfortează, racoreste si revitalizează întregul organism.

Inhalatii:
    Adăugati 10 picături în 100 ml apă fierbinte si inspirati vaporii care se degajă. Înfăsurati capul cu un prosop care să cuprindă si vasul, spre a mentine vaporii într-un volum redus. Inspirati adânc, la început pe nas, apoi pe gură, după care aburiti urechea si capul, spre a elimina blocajele de circulatie sanguină si limfatică. Continuati astfel până când mirosul specific dispare. Reluati acest procedeu de 2-3 ori pe zi, în bolile acute.
    În bolile cronice, inhalatia se face de preferintă seara, înainte de culcare. În timpul zilei, evitati diferentele mari de temperatură a aerului.

Comprese:
    Înmuiati în apă fierbinte tifonul în patru straturi, cu o suprafată suficient de întinsă pentru a acoperi în întregime aria supusă acestei proceduri, stoarceti-l atât cât să nu picure si impregnati-l cu 20 de picături de ulei de mentă.
    Înveliti zona bolnavă cu această fasă, iar deasupra puneti o folie subtire de plastic. Mentineti compresa de seara până dimineata, preferabil acoperită cu o pătură sau cu o flanelă, spre a păstra o temperatură ridicată, constantă.


Aromoterapie:
- puneti cateva picaturi pe batista pentru inhalare in caz de nas infundat, sinuzita, probleme respiratorii sau rau de miscare
- masati zona fruntii (cat mai aproape de radacina parului) si a cefei cu cateva picaturi de ulei volatil pentru calmarea durerilor de cap si racorire (actioneaza foarte repede !)
- utilizati picaturi in vaporizatoare si candele pentru purificarea si improspatarea aerului, pentru a asigura o ambianta prielnica persoanelor afectate de tulburari neurovegetative

Contraindicatii:
Nu se aplică în jurul ochilor sau pe mucoase, deorece este iritant.
Nu este recomandat in sarcina si alaptare, contraindicat pentru epileptici.
Nu este recomandat la copiii mici.
Nu este indicat concomitent cu un tratament homeopatic.

ATENTIE !
    Diverse uleiuri esentiale pot provoca sensibilizare sau reactii alergice la unele persoane. Atunci cand se utilizeaza pentru prima data un ulei esential, este recomandata efectuarea unui test de 24 ore cu un plasture. Puneti o cantitate mica de ulei esential (diluat 1% in ulei vegetal) pe piele in zona antebratului (de unde se recolteaza sange pentru analize) si aplicati un plasture. Asteptati 24 de ore pentru a vedea daca exista vreo forma de reactie neplacuta (roseata, mancarime)

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...