BIORITMUL ORGANELOR INTERNE

    Conform metodelor de vindecare energetică, vechi de mii de ani, energia în corpul uman circulă prin anumite trasee exacte, numite meridiane, ce formează împreună o reţea energetică. Energia vitală circulă prin aceste trasee energetice, pe parcursul a 24 de ore, hrănind şi susţinând din punct de vedere bioenergetic, toate organele şi sistemele corpului precum si funcţiile acestora. Acest drum energetic este numit Marele Circuit Cosmic. In tot acest timp, fiecare meridian prezinta un flux de activitate maxima de circa 2 ore.
    Ceasul energetic al corpului descrie funcţionarea meridianelor pe parcursul unei zile. Acestea se activează cu precădere în anumite intervale orare, reglate după ritmurile circadiene ale locaţiei în care omul trăieşte. De aceea atunci când ne simţim obosiţi la o anumită oră putem să intuim în ce arie a corpului avem anumite deficienţe.

    Deoarece maxima activitate poate fi privita ca o deschidere, administrarea remediilor in acest interval va conduce la o crestere a eficientei tratamentului. Totodata, acest orar al meridianelor va poate ajuta sa va programati activitatile zilnice, dar si o operatie de organ, de exemplu, in ciclul maximal al organului respectiv.


MERIDIAN
MAXIMUM DE ACTIVITATE A ENERGIEI ( ORELE )
MINIMUM DE ACTIVITATE A ENERGIEI ( ORELE )
PLAMANI
3 NOAPTEA - 5 DIMINEATA
15 - 17 ZIUA
INTESTINUL GROS
5 - 7 DIMINEATA
17 - 19 SEARA
SPLINA SI PANCREAS
9 - 11 DIMINEATA
21 - 23 SEARA
INIMA
11 - 13 ZIUA
23 SEARA - 1 NOAPTEA
INTESTINUL SUBTIRE
13 - 15 ZIUA
1 - 3 NOAPTEA
VEZICA URINARA
15 - 17 ZIUA
3 NOAPTEA - 5 DIMINEATA
RINICHI
17 - 19 SEARA
5 - 7 DIMINEATA
PERICARD
19 - 21 SEARA
7 - 9 DIMINEATA
TREI FOCARE
21 - 23 SEARA
9 - 11 DIMINEATA
VEZICA BILIARA
23 SEARA - 1 NOAPTEA
11 - 13 ZIUA
FICAT
1 - 3 NOAPTEA
11 - 13 ZIUA

PLAMANII - orele 03:00 – 05:00
    Respiri cu mai multa usurinta, iar somnul devine mai putin adanc, pregatind momentul trezirii. Se activeaza plamanii, deci in aceasta perioada fumatorii, astmaticii, cei raciti sau cu alte afectiuni ale aparatului respirator se trezesc din somn, sau au un somn zbuciumat, neodihnitor. Multi fumatori au un acces de tuse dimineata, pentru ca plamanii au lucrat toata noaptea si acum dau afara substantele care nu trebuie sa fie in interiorul lor.

INTESTINUL GROS - orele 05:00 – 07:00
    Este perioada de activitate maxima a intestinului gros si perioada in care majoritatea oamenilor merg la toaleta. Scaunul subtire indica probleme de digestie in intestinul subtire, iar constipatiile pun in evidenta o crestere a toxicitatii organismului.
    Se recomanda evitarea stresului si grabei in aceasta perioada. Cei bolnavi cu acest organ se simt de obicei mai rau decat in cursul zilei. Se recomanda consumul de ceaiuri din plante medicinale.

STOMACUL - orele 07:00 – 09:00
    Adeptii medicinei traditionale chinezesti recomanda un mic dejun bogat, care sa contina chiar si proteine. Incepe activitatea maxima a stomacului, de aceea este foarte important cum ne trezim dimineata.
    Daca incercam sa observam cum se trezesc animalele vom constata ca ele mai intai se intind, incepand fara graba noua zi. Sa luam exemplu de la animale si sa incercam sa ne trezim dimineata linistiti, acordandu-ne cateva clipe de relaxare, inainte de orice activitate zilnica.
    Functiile stomacului sunt la valoare maxima, deci, trebuie sa luam micul dejun negresit. Ar trebui sa tinem cont si de calitatea si cantitatea alimentelor pe care le consumam la aceasta masa.

SPLINA-PANCREAS - orele 09:00 – 11:00
    Considerata cel mai important organ digestiv in medicina chinezeasca, splina coordoneaza procesul de digestie, tranformand alimentele in energie Qi. De asemenea, ea guverneaza sistemul imunitar, astfel ca alergiile pot fi mai pronuntate in acest moment.
    In acest interval este recomandat sa nu consumam alimente greu digerabile. Pancreasul este cel care controleaza nivelul glicemiei. Este de preferat sa nu consumam prea multe dulciuri, pentru a nu forta functia pancreasului. Daca nu functioneaza corect, splina poate perturba nivelul trombocitelor din sange. Se recomanda consumul de fructe si miere de albine.
    Se va evita efortul fizic. Din contra, disponibilitatea la efort psihic si intelectual este la maxim. Perioada este recomandata pentru meditatie si activitate intelectuala.

INIMA - orele 11:00 – 13:00
    In aceasta perioada nu se recomanda consumul exagerat de alimente grele si mese copioase, care necesita un consum suplimentar de energie. Scade nivelul de oxigenare al creierului, din aceasta cauza exista un risc marit pentru accidente.
    Pot avea loc palpitatii; s-a constatat ca cele mai multe atacuri de cord apar in ultima parte a diminetii. Nu trebuie sa te supui unui stres suplimentar acum, asa ca nu te duce la sala si nu sta intr-un loc foarte calduros.

INTESTINUL SUBTIRE - orele 13:00 – 15:00
    In aceasta perioada intestinul subtire este foarte activ, fiind ocupat cu digerarea mesei de pranz, astfel ca pot aparea simptome ca indigestia, durerea abdominala si balonarea.
    Scade sensibilitatea la durere a danturii, deci este perioada ideala pentru tratamentele stomatologice. Capabilitatea de a avea o activitate fizica este pe curba ascendenta.
Activitatea intestinului subtire este ghidata de sistemul nervos vegetativ, ea putand fi blocata sau dereglata de stres sau nervozitate. Din acest motiv se recomanda ca masa de pranz sa fie luata in liniste.
    Perioada este recomandata pentru activitati de organizare.

VEZICA URINARA - orele 15:00 – 17:00
    Ea are un rol important in dezintoxicarea organismului, alaturi de rinichi. Acest lucru poate fi accelerat cu ajutorul ceaiurilor diuretice, care au un efect maxim daca sunt baute pana la ora 19:00.
    In aceasta perioada se recomanda consum marit de lichide (apa, ceaiuri) si activitate sportiva. Organismul este capabil sa digere mai usor si alimentele mai grele, creste in continuare predispozitia pentru activitatea fizica.
    Meridianul vezicii urinare este asociat cu iritatiile si eczemele la nivelul pielii.

RINICHII - orele 17:00 – 19:00
    Rinichii functioneaza la capacitate maxima, este indicat sa se evite actiunile factorilor care ii ingreuneaza activitatea: grasimi, zahar, sare, bauturi racoritoare, conservanti alimentari, cafea, alcool, dar mai ales stresul si frigul.
    Daca in acest interval puteti beneficia, alaturi de un ceai diuretic si de un masaj de relaxare, se produce o dezintoxicare mai eficienta a corpului. Dupa ora 19:00 e bine sa nu se consume o cantitate prea mare de lichide inainte de somnul de noapte.
    Senzatia de oboseala continua in acest interval daca glandele suprarenale sunt epuizate. Pe de alta parte, daca rinichii functioneaza corect, te vei simti foarte energic.

CIRCULATIA SANGUINA - orele 19:00 – 21:00
    Este perioada de maxima receptivitate a simturilor, optima pentru a viziona spectacole de teatru, filme sau muzica.
    In aceasta perioada toate tipurile de medicatie au eficienta maxima (atat cele administrate oral, cat si cele aplicate extern). Acest meridian coordoneaza creierul, inclusiv hipofiza si hipotalamusul, si organele de reproducere.
    S-ar putea sa-ti fie pofta de dulciuri la aceste ore, deoarece rinichii regleaza activitatea pancreasului; daca vei consuma zahar vei observa dureri de spate, semn al functionarii defectuoase a rinichilor.

MERIDIANUL TREI FOCARE - orele 21:00 – 23:00
    Organismul se pregateste de odihna, deci nu se recomanda nici o activitate care l-ar putea reactiva (exercitii fizice, consum de alimente grele, cafea sau fumat).
    De la ora 21:00 pana la ora 23:00 se realizeaza o acumulare intensa de energie in corp.

VEZICA BILIARA – orele 23:00 – 01:00
    Meridianul este asociat cu somnul si regenerarea organismului.
Persoanele care se trezesc des noaptea in acest interval trebuie sa-si puna cumva problema unei functionari gresite a bilei sau a ficatului.
Stresul si mancarea consistenta, cu prajeli si grasimi seara, impiedica o functionare corecta a bilei.
    Compresele umede si calde aplicate pe zona ficatului sunt benefice in acest interval orar. Ceaiul fierbinte, baut cu inghitituri mici, mai ales cel de pelin, baut cu 20 de minute inainte de masa, ajuta la activarea functiei bilei.
Daca sunt probleme in functionarea bilei sau a ficatului, munca desfasurata in perioada noptii e foarte nociva, deoarece nu se pot reface cele doua organe.
    Daca esti agitat inainte de a merge la culcare, inseamna ca vezica biliara si ficatul nu au fost curatate de toxine, ele actionand ca iritante la nivelul creierului.

FICATUL - orele 01:00 – 03:00
    In acest interval, ficatul se activeaza, detoxificand corpul si curatand sangele. Se instaleaza somnul profund; nu este recomandat sa mananci in aceasta perioada, deoarece intestinul subtire functioneaza la parametri minimi. In aceasta perioada oxigenarea creierului este minima.
    Cei care sufera de afectiuni hepatice au un somn zbuciumat sau chiar se trezesc in aceasta perioada. Ficatul si vezica biliara fiind organe pereche, si cei suferinzi de afectiuni biliare prezinta aceleasi simptome. Acesta, daca are o structura deteriorata, se poate reface in anumite conditii, importanta fiind odihna prin somn, alaturi de o buna incalzire a corpului.
    Functia ficatului sufera din cauza toxicitatii marite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei, cat si a stresului.


Un comentariu :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...