SURSE NATURALE de CALCIU

    Calciul este cel mai important mineral al organismului, care se gaseste in cantitatea cea mai mare in corpul omenesc - in dinti si in oase. Mai putin de 1% din tot calciu este in sânge, fiind  esenţial pentru a echilibra secreţia unor hormoni, pentru a face inima să bată regulat, pentru transmisia comenzilor către muşchi sau pentru coagularea sângelui. Fiind un mineral alcalin, are un rol important in reglarea pH-ului sanguin.
    Atunci când lipseşte din sânge, organismul începe să consume calciul din oase. In aceste conditii, se resimt o gamă variată de simptome: dureri de cap, nod în gât, palpitaţii sau tahicardie, senzaţie continuă de oboseală generală, asociată cu irascibilitate şi dificultate în controlul emoţiilor, ameţeală şi slăbiciune, dureri în piept sau nevralgii intercostale, amorţirea mâinilor sau crampe musculare, carii dentare. Fără calciu, nu am putea respira, pancreasul nu ne-ar putea echilibra glicemia şi nici sistemul nervos tensiunea arterială. Lipsa de calciu este o afecţiune cu care se confruntă în special femeile. In timp, aceasta poate duce la complicaţii serioase cum ar fi: spasmofilie, tetanie, insomnie, rahitism (la copii), hipertensiune sau osteoporoza.

    Alimentaţia zilelor noastre conţine extrem de multe produse care, pentru a fi metabolizate, epuizează resursele de calciu din sânge într-un timp foarte scurt. Este vorba de zahărul alb (dulciuri, ciocolata, prajituri), amidonul din făina albă, din orezul decorticat sau din cartofii prăjiţi, excesul de carne, cafeaua, alcoolul, bauturile răcoritoare carbogazoase şi alte produse cu un conţinut ridicat de E-uri, care duc la acidifierea organismului.
    De retinut este faptul ca sunt si afectiuni care determina perturbari ale calciului: menopauza, diabetul, hipertiroidia, boli cronice de rinichi si ficat, diareea, boli de sange (anemii, leucemii), poliartrita reumatoida. De asemenea, atunci cand imunitatea organismului este scazuta, o urmare implicita este pierderea de calciu.
    Stabilirea nivelului de calciu in organism se face printr-un examen de sange, la laborator.

    Pentru a fi asimilat si fixat in organism, calciul are nevoie de vitaminele A, C si D, precum si de magneziu. Vitamina D se produce în mod natural daca va expuneti la soare. Pe langa aceasta este foarte indicat sa aveti o viata activa sau sa faceti exercitii fizice. De asemenea, este foarte bine daca reusiti sa eliminati grijile, tensiunile si stresul, care produc dereglari in intreg organismul. Cea mai buna metoda pentru aceasta este detasarea – desprinderea de problema respectiva – si relaxarea fizica, mentala si emotionala. La urma-urmei, TOTUL este trecator !


 
Surse de Calciu Organic

Lactate
    Laptele de capra, iaurtul, chefirul, brânza de vaci sau smântâna sunt o buna sursă de calciu, dar capacitatea de a extrage acest mineral este mult mai mare la copii, scăzând o dată cu vârsta. Cercetările demonstrează că femeile cu osteoporoză care consumă lapte şi lactate nu înregistrează nici un fel de ameliorare, în timp ce o cură cu vegetale crude bogate în calciu duce la stoparea şi chiar la ameliorarea acestei boli. Chefirul poate fi consumat la orice varsta.

Fructe si Seminte
    Dintre toate sursele naturale de calciu (in afara de algele calcaroase), cel mai mult se gaseste in semintele de susan, apoi in faina din seminte de floarea soarelui si semintele de in. Semintele de susan negre au o aroma mai intensa decat cele deschise la culoare si contin mult mai mult calciu (aproximativ 50%-60% mai mult decat cel alb).
    La fructe, cele mai mari cantitati de calciu sunt in: macese, migdale, alune de padure, smochine uscate, nuci si fistic.

Legume, Leguminoase si Verdeturi
    Lista urmatoare este ordonata descrescator dupa continutul de calciu: frunze de patrunjel, boabe si faina de soia, tofu (branza de soia), tije si frunze de papadie, arpagic, boabe uscate de naut, fasole alba, hrean, broccoli, telina, gulii, spanac.


Dolomita este o roca alcatuita doar din calciu si magneziu, in proportii ideale pentru asimilarea sa in organism.
 
Cura cu macerat de coji de oua
    Inainte de a prezenta aceasta cura este bine sa stiti ca si galbenusul de ou crud contine cantitati insemnate de calciu. Se poate consuma amestecat cu miere.
    Pentru aceasta cura aveti nevoie de oua de tara. Se spala bine cojile de oua, dupa care se lasa cateva zile la uscat. Apoi, cojile sunt faramitate si macinate cu o rasnita de cafea pana cand devin ca o faina. Intr-un vas de sticla se amesteca o parte praf de coji de oua cu doua parti miere si o parte suc de lamaie. Dupa ce se amesteca bine, se toarna intr-o sticla inchisa la culoare, care se inchide ermetic cu un dop si se lasa la macerat timp de o saptamana, intr-un loc racoros si intunecos sau in frigider. Solutia se agita zilnic de 2-3 ori. Preparatul astfel obtinut se poate pastra in frigider si are o valabilitate de 6 saptamani.


    Cura cu acest macerat este indicata in insuficienta paratiroidiana (cu fenomene de hipocalcemie si spasmofilie), tulburari de crestere, osteoporoza, paradontoza, sarcina, alaptare, fracturi cu dificultati in sudarea oaselor.
    Administrare: se ia o lingura macerat, de trei ori pe zi, la mesele principale, diluat cu putina apa, sirop sau ceai medicinal. Inainte de intrebuintare se agita bine solutia. Cura dureaza 2-4 saptamani si se poate relua numai dupa o pauza de 1-2 saptamani. In cazul persoanelor in varsta, doza se reduce la jumatate.
    Contraindicatii: diabet zaharat si hipercalcemie.

Lapte de susan
    Se amesteca, in blender, un litru de apa cu urmatoarele ingrediente: 150 g susan integral inmuiat in prealabil, 3 linguri miere, 1/4 lingurita praf vanilie, un varf de cutit cu scortisoara. La aceasta reteta se mai pot adauga migdale, seminte de floarea soarelui sau faina de canepa. Acest amestec contine: vitaminele A, B, E, Thiamine, Niacin, Calciu, Fier, Fosfor si proteine.
    O varianta mai rapida consta dintr-un shake cu susan, apa, zeama de lamaie si miere, toate amestecate in blender. 

    Alte retete de lapte vegetal gasiti aici!


Pasta de susan (Tahini)
    Ingrediente: 175 g seminte de susan, 25 ml de ulei de masline (sau orice fel de ulei vegetal).
    Semintele de susan se incing intr-o tigaie, doar atat cat sa devina lucioase si casante. Atentie, nu trebuie sa se rumeneasca deloc. Amestecati constant cu o lingura de lemn, pentru a impiedica rumenirea semintelor de pe fundul tigaii. Apoi sa amesteca cu un blender semintele si uleiul. La acest amestec se mai poate adauga zeama de lamaie si/sau miere de albine.
Dupa preparare, tahini se poate pastra in borcane, la frigider.

Cura cu alge calcaroase (LITHOTHAMNIUM CALCAREUM)
    Aceste alge sunt o sursă  vegetală ideală de calciu. Contin 34% calciu de origine vegetală, cu o capacitate de absorbtie în organism de 96%. Mai contin: magneziu, fosfor, sulf, fier si microelemente (iod, seleniu, zinc, cobalt, cupru, crom,…), acizi grasi saturati si nesaturati (Omega 3), aproape toate vitaminele, proteină integrală si antioxidanti din grupa carotenoidelor si beta-carotidelor. Lithothamnium este o sursa excelenta de calciu, necesară pentru regenerarea sistemului osos, a dintilor si pentru constructia celulelor.
    Se ţin cure cu o durată de 90 de zile, timp în care se iau câte 4g de calciu organic zilnic, pe stomacul gol. După o cură, se face o pauză de 2-4 săptămâni, după care administrarea se reia. Pentru a avea succes, tratamentul trebuie ţinut minimum 9 luni, iar administrarea calciului organic va fi obligatoriu însoţită de un regim vegetarian cu foarte legume şi zarzavaturi proaspete, consumate ca atare sau sub formă de salată.

Niciun comentariu :

Impresii, Intrebari, Experiente ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...